Pismo mađarskog premijera Briselu

Orban odlaže dogovor EU o zabrani uvoza nafte iz Rusije

EUVesti

25.5.2022 14:20 Autor: Vladimir Jokanović 4

Orban odlaže dogovor EU o zabrani uvoza nafte iz Rusije Orban odlaže dogovor EU o zabrani uvoza nafte iz Rusije
O predlogu uvođenja novih evropskih sankcija, koje uključuju embargo na uvoz nafte iz Rusije, ne bi trebalo da se raspravlja na samitu Evrospke unije... Orban odlaže dogovor EU o zabrani uvoza nafte iz Rusije

O predlogu uvođenja novih evropskih sankcija, koje uključuju embargo na uvoz nafte iz Rusije, ne bi trebalo da se raspravlja na samitu Evrospke unije sledeće nedelje u Briselu, poručio je mađarski premijer Viktor Orban u pismu predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu (Charles Michel).

Orban je naveo da je malo verovatno da će do tada biti pronađeno rešenje i da Mađarska nije u poziciji da pristane na predložene sankcije EU dok se ne reše sva otvorena pitanja, prenosi Reuters. Orban je ponovio da „rešenja moraju da dođu pre sankcija“. Embargo na uvoz nafte iz Rusije ranije su proglasile SAD i Velika Britanija.

„Gledajući na težinu pitanja koja su još otvorena, malo je verovatno da bi se sveobuhvatno rešenje moglo pronaći pre spacijalnog sastanka Evropskog saveta 30. i 31. maja. Uveren sam da bi razgovor o paketu sankcija na nivou lidera u nedostatku konsenzusa bio kontraproduktivan“, naveo je mađarski premijer.

Mađarska, koja je u velikoj meri zavisna od ruske nafte, saopštila je da će joj trebati oko 750 miliona evra kratkoročnih investicija za modernizaciju rafinerija i proširenje naftovoda kojima se doprema nafta iz Hrvatske. Budimpešta je procenila da bi dugoročna konverzija njene ekonomije, koja se oslanja na uvoz ruske nafte, mogla da košta od 15 do 18 milijardi evra.

EK je prošle nedelje ponudila do dve milijarde evra podrške zemljama koje nemaju izlaz na more i koje se oslanjaju na uvoz nafte iz Rusije, Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj. Predložen im je i duži rok za prilagođavanje alternativnom snabdevanju. Budimpešta je navela da je bilo „ohrabrujućih signala“ iz EK i da Mađarska ostaje posvećena pregovorima.

Prošle nedelje, evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni (Paolo Gentiloni), rekao je da je šesti paket antiruskih sankcija Evropske unije blokiran. On je istakao da se mađarska vlada ne protivi principu uvođenja energetskog embarga, ali je ukazao na poteškoće te zemlje u pogledu geografske lokacije i modela snabdevanja energentima.

  • N.N.

    25.5.2022 #1 Author

    Naravno da se odlaze…

    Odgovori

  • TATJANA

    25.5.2022 #3 Author

    Svako od njih igra svoju igru

    Odgovori

  • MAJALG

    28.5.2022 #4 Author

    Tako deluje da Orban ima tu moc da moze da ne uvede embargo na Rusku naftu, ali naredni period ce pokazati ko ima koliku moc.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...