Blokiran šesti paket evropskih sankcija

EU i dalje bez dogovora o embargu na uvoz nafte iz Rusije

EUSvetVesti

19.5.2022 11:25 Autor: Vladimir Jokanović 1

EU i dalje bez dogovora o embargu na uvoz nafte iz Rusije EU i dalje bez dogovora o embargu na uvoz nafte iz Rusije
Šesti paket antiruskih sankcija Evropske unije blokiran je, rekao je evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni (Paolo Gentiloni). On je istakao da se mađarska... EU i dalje bez dogovora o embargu na uvoz nafte iz Rusije

Šesti paket antiruskih sankcija Evropske unije blokiran je, rekao je evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni (Paolo Gentiloni). On je istakao da se mađarska vlada ne protivi principu uvođenja energetskog embarga, ali je ukazao na poteškoće te zemlje u pogledu geografske lokacije i modela snabdevanja energentima.

„Usvojili smo pet paketa sankcija veoma brzo i jednoglasno, ali šesti paket se i dalje odlaže iz poznatih razloga. Optimista sam u pogledu izgleda za pronalaženje kompromisa“, rekao je Đentiloni za Rai News, prenosi TASS.

Stalni predstavnici zemalja članica EU u Briselu još ne mogu da postignu dogovor o šestom paketu sankcija Rusiji, koji uključuje nacrt naftnog embarga. Evropska komisija predložila je zabranu uvoza sirove nafte iz Rusije šest meseci nakon stupanja na snagu šestog paketa sankcija.

EK je istovremeno predložila da se Mađarskoj i Slovačkoj omogući kupovina ruske nafte do kraja 2024. godine. Prema izvorima iz Brisela, EK je već morala da ublaži niz svojih predloga o vremenu, parametrima i mogućim izuzecima od naftnog embarga. Mađarska se protivi embargu uz podršku nekoliko zemalja koje smatraju da bi to imalo katastrofalne štete za Evropu.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) rekao je ranije ove nedelje da bi moglo da prođe još dve nedelje pre nego što EU bude u stanju da dogovori plan za sankcionisanje unosne naftne industrije, prenosi Politico.

Govoreći nakon sastanka ministara spoljnih poslova EU, Borelj je rekao da je Mađarskoj potrebno vreme da prilagodi svoje energetske sisteme i novac za plaćanje nove infrastrukture i skuplje alternative ruskoj nafti.

  • MAJALG

    21.5.2022 #1 Author

    Normalno da nece staviti embargo na Ruske energente jer bi to znacio potpuni kolaps u Evropi…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...