Novi američki predlog za sastanak G7

Carine na uvoz ruske nafte kao alternativa embargu

BerzaBiznisNovacSvetVesti

18.5.2022 08:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Carine na uvoz ruske nafte kao alternativa embargu Carine na uvoz ruske nafte kao alternativa embargu
Zvaničnici američkog ministarstva finansija najavili su nameru da na ovonedeljnom sastanku ministara finansija G7 predlože uvođenje carina na uvoz ruske nafte u evropskim zemljama,... Carine na uvoz ruske nafte kao alternativa embargu

Zvaničnici američkog ministarstva finansija najavili su nameru da na ovonedeljnom sastanku ministara finansija G7 predlože uvođenje carina na uvoz ruske nafte u evropskim zemljama, što bi bila brža alternativa od uvođenja potpunog naftnog embarga, javlja Reuters.

S obzirom da se ruska nafta prodaje s popustom u odnosu na globalnu referentnu vrednost tog energenta, carina bi mogla da bude određena na nivou koji bi obuhvatio deo tog raskoraka, čime bi se smanjila ruska dobit, stav je američkih zvaničnika, prenosi Danas.

Britanska agencija podseća da zvaničnici Evropske unije razmatraju postepeni embargo na uvoz ruske nafte u sklopu šetog paketa sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, dok istovremeno zabrinutost pojedinih članica EU na istoku u vezi snabdevanja predstavlja veliku prepreku tom planu.

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka zemalja grupe G7 trebalo bi da se sastanu do kraja ove nedelje.

Carinski mehanizam koji nameravaju da predlože Sjedinjene Američke Države trebalo bi da bude osmišljen tako tako da ruska nafta ostane na tržištu, ali da se ograniči iznos prihoda koji Moskva može ostvarivati izvozom, saznaje Rojters pozivajući se na izvore iz američkog ministarstva finansija.

Američko ministarstvo finansija razmatra mehanizme određivanja cena, uključujući carine, kako bi pomoglo u zaštiti globalne ekonomije od dalje štete zbog visokih cena energenata.

Prihod od carina mogao bi se preusmeriti u fond za oporavak i obnovu Ukrajine, čime bi se zadovoljila želja da Moskva plati bar deo potrebne masovne obnove i otklanjanja posledica ratnih razaranja.

  • MARKO7

    18.5.2022 #1 Author

    Pa bez ruske nafte svet ne mora ni da misli da nešto može da uradi ili da se napreduje…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...