Neočekivana zarada Moskve u prvim mesecima ove godine

Ruski prihodi od nafte porasli za 50 odsto

SvetVesti

13.5.2022 10:42 Autor: Vladimir Jokanović 4

Ruski prihodi od nafte porasli za 50 odsto Ruski prihodi od nafte porasli za 50 odsto
Ruski prihodi od nafte porasli su ove godine za 50 odsto u odnosu na isti period 2021. godine, uprkos činjenici da su nakon početka... Ruski prihodi od nafte porasli za 50 odsto

Ruski prihodi od nafte porasli su ove godine za 50 odsto u odnosu na isti period 2021. godine, uprkos činjenici da su nakon početka vojne intervencije u Ukrajini mnogi uvoznici bili primorani da odbiju njene isporuke, navedeno je u izveštaju Međunarodne agencije za energetiku (IEA).

Prema izveštaju, Rusija je zarađivala oko 20 milijardi dolara svakog meseca od kombinovane prodaje nafte i naftnih derivata. Ruske isporuke se nastavljaju uprkos pregovorima Evropske unije o zabrani uvoza, prenose ruski mediji, pozivajući se na Bloomberg. Kina i Indija kupuju količine koje sada nisu potrebne Evropi.

IEA koja savetuje velike ekonomije ostavila je svoje prognoze za globalnu prodaju nafte praktično nepromenjenim, a tržišta bi mogla da se suoče sa dodatnim stresom u narednim mesecima. Međutim, Moskva nastavlja da realizuje neočekivane finansijske dobitke u poređenju sa prva četiri meseca prošle godine.


Uprkos javnoj osudi i uvođenju sankcija Rusiji, ukupni prihodi od izvoza nafte ove godine porasli su za 50 odsto, navedeno je u izveštaju. IEA veruje da je ova održivost privremena. Agencija smatra da bi potpuna zabrana uvoza ruske nafte mogla da natera ruske kompanije da umanje proizvodnju.

Ranije, Evropska komisija ublažila je uslove za naftni embargo prema Rusiji u roku od šest meseci, posle neuspešnih pregovora o njegovom uvođenju. Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da ni Mađarska, kao ni EU u celini nisu spremne da prihvate embargo na uvoz nafte iz Rusije, upozoravajući da upornost EK preti da naruši evropsko jedinstvo.

Orban je istakao da su sankcije EU prema ruskom energetskom sektoru „crvena linija“ za Mađarsku. Prema njegovim rečima embargo na uvoz ruskih energenata za Mađarsku je sličan atomskoj bombi. Kao rezultat toga, EK je nameravala da nadoknadi Mađarskoj količine nafte koje joj stižu iz Rusije, ali dogovor još nije postignut.

 • Milovan94

  13.5.2022 #1 Author

  Rusija od krize je jedina koja profitira.

  Odgovori

 • kaćica

  13.5.2022 #2 Author

  Rusija je uvek u dobitku.

  Odgovori

 • MAJALG

  14.5.2022 #3 Author

  Rusija je samo te kolicine nafte preusmerila na drugu stranu, tako da njima to ne pravi problem.

  Odgovori

 • GOCA BG

  15.5.2022 #4 Author

  Rusija profitira svakako..

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...