jedan od četiri najveća svetska trgovca energentima brine o svojoj reputaciji

Vitol prekida trgovanje ruskom naftom

SvetVesti

14.4.2022 09:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vitol prekida trgovanje ruskom naftom Vitol prekida trgovanje ruskom naftom
Najveći nezavisni trgovac naftom na svetu, kompanija Vitol, planira da prekine trgovanje ruskom naftom do kraja ove godine. „Vitol namerava da prestane da trguje... Vitol prekida trgovanje ruskom naftom

Najveći nezavisni trgovac naftom na svetu, kompanija Vitol, planira da prekine trgovanje ruskom naftom do kraja ove godine.

„Vitol namerava da prestane da trguje sirovom naftom i proizvodima ruskog porekla, osim ako ne bude drugačije naloženo“, piše agencija Mina pozivajući se na dopis kompanije koji je objavio Bloomberg.

U saopštenju se navodi da će količine nafte značajno opasti u drugom kvartalu pošto se smanjuju tekuće ugovorne obaveze, uz očekivanja da će one biti okončane do kraja ove godine.

Kompanija sa sedištem u Ženevi dodala je takođe da neće ulaziti ni u kakve nove transakcije s ruskom naftom.

Vitolova odluka usledila je nakon zahteva ukrajinske vlade krajem marta da četiri najveća svetska trgovca energentima – Vitol, Trafigura, Glenkor i Gunvor – prekinu da trguju ruskom naftom.

Kako piše Financial Times, Trafigura je objavila da sada kupuje manje količine ruske nafte, Gunvor se pozvao na pravno obavezujuće postojeće trgovinske ugovore, a Glenkor se obavezao da neće ulaziti u bilo kakvu novu trgovinu tim ruskim energentom.

Ruska nafta i gas nisu direktno pod sankcijama Evropske unije, međutim neke rafinerije, banke i brodski prevoznici izbegavaju ruske energente zbog zabrinutosti za svoju reputaciju.

Prema ruskom Nacionalnom energetskom institutu, odluka Vitola da prestane da trguje ruskom naftom neće imati znatan uticaj na naftnu industriju zemlje jer Vitol distribuira samo mali deo ruske sirove nafte, prenosi Russia Today.

„Vitol grupa obično kupuje do pet miliona tona ruske nafte godišnje, dok Rusija proizvodi oko 550 miliona tona nafte godišnje, od čega se oko 45 odsto isporučuje na strana tržišta“, rekao je zamenik direktora tog instituta Aleksandar Frolov ruskim medijima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...