Moskva i Kijev i dalje ne pregovaraju

Putin traži zamenu za evropske kupce, četiri predsednika iz EU u poseti Zelenskom

SvetVesti

13.4.2022 16:49 Autor: Vladimir Jokanović 6

Putin traži zamenu za evropske kupce, četiri predsednika iz EU u poseti Zelenskom Putin traži zamenu za evropske kupce, četiri predsednika iz EU u poseti Zelenskom
Za tranziciju ruske ekonomije biće potrebno više od dve godine, ukoliko sankcije ostanu na sadašnjem nivou, ocenio je predsednik ruske Računske komore Aleksej Kudrin.... Putin traži zamenu za evropske kupce, četiri predsednika iz EU u poseti Zelenskom

Za tranziciju ruske ekonomije biće potrebno više od dve godine, ukoliko sankcije ostanu na sadašnjem nivou, ocenio je predsednik ruske Računske komore Aleksej Kudrin. On je naveo da će Rusi morati da obnavljaju ekonomiju „dugi niz godina“, jer je reč o uvoznoj supstanci jednog broja dobara.

„Naravno, naša privreda će morati da se obnovi. Ako sankcije ostanu na ovom nivou, onda će biti potrebno dve godine za restruktuiranje privrede. Ovo je, rekao bih, prva faza“, rekao je Kudrin u sredu u Moskvi, prenosi Komersant.

On je dodao da je Rusija i dalje unutar svetskog tržišta i da nije reč o potpunoj supstituciji uvoza. „Niko ne govori o potpunoj zameni. Mi smo unutar globalnog tržišta. Mnoga tržišta su i dalje otvorena, uključujući visokotehnološka. Mi ćemo se međusobno dopunjavati“, rekao je Kudrin.


Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da će Rusija pronaći alternativno tržište za svoju energiju dok Evropa i SAD trpe posledice krize koju su stvorile. „Odbijanje niza zapadnih zemalja da sarađuju, već je pogodilo milione Evropljana. To je izazvalo energetsku krizu. SAD su takođe pogođene“, naveo je Putin, prenosi Financial Times.

Foto: Tanjug/AP

On je naveo da se i Rusija suočava sa problemima, ali da joj se otvaraju alternative. Putin je rekao da će Rusija slati svoje energetske resurse na druga tržišta gde su „zaista potrebni“ i povećati domaću potrošnju, kako bi se oduprla uticaju slabljenja potražnje. SAD su upozorile Kinu i Indiju da ne pojačavaju kupovinu ruske energije.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ponudio je razmenu zarobljenog tajkuna Viktora Medvedčuka ta „momke i devojke koji se nalaze u ruskom zarobljeništvu“. On je ranije saopštio da je Medvečuk uhapšen u specijalnoj akciji ukrajinske službe bezbednosti SBU. Ukrajinski mediji objavili su fotografije Medvedčuka sa lisicama na rukama u maskirnoj vojnoj uniformi.

Medvedčuk je jedan od najbogatijih tajkuna u Ukrajini i lider proruske parlamentarne platforme „Za život“, a tri njegove televizije ukinute su odlukom vlade od 3. februara, dok se on od maja prošle godine nalazio u kućnom pritvoru „zbog izdaje“. Medvedčuk je krajem februara pobegao iz kućnog pritvora, prenosi BBC.

Foto: Beta/AP

Medvedčuk je odbacivao navode da je finansirao vojne snage otcepljenih republika u Donbasu, tvrdeći da su optužbe protiv njega politički motivisane. On se pominje u medijima kao blizak Putinov prijatelj, kojem je predsednik Rusije krstio ćerku.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov istakao je da Medvedčuk nije ruski državljanin i da njegovo hapšenje nema nikakve veze sa specijalnom vojnom operacijom, prenosi Russia Today. „On je strani političar. Uopšte ne znamo da li on sam želi neku vrstu ruskog učešća u rešavanju ove klevetničke situacije protiv njega“, naveo je Peskov.

Rusija smatra da su vozila SAD i NATO koje prevoze oružje preko ukrajinske teritorije legitimne vojne mete, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov, prenosi TASS. On je naglasio da će Rusija suzbiti pokušaje SAD i zapadnih zemalja da uspore njenu „specijalnu vojnu operaciju“.

Predsednik Rusije ocenio je ranije da su razgovori u Istanbulu stvorili uslove za dalju diskusiju sa Ukrajinom, ali da se nakon toga Rusija „suočila sa provokacijom u Buči“, a Kijev se udaljio od istansbulskih predloga sporazuma. Putin je ocenio da su pregovori Rusije i Ukrajine zapali „u ćorsokak“. Prema tvrdnjama ukrajinske strane online pregovori i dalje traju.

Od početka ove nedelje traje pregrupisavanje ruskih snaga u Ukrajini, a očekuje se njihova ofanziva na istoku i jugu zemlje. Ruske snage su saopštile da im se u Marijupolju predalo više od 1.000 ukrajinskih vojnika i oficira. U Kijev su u sredu doputovali predsednici Poljske, Litvanije, Letonije i Estonije da bi pružili podršku ukrajinskom kolegi Zelenskom. Kijev je u utorak odbio predlog nemačkog predsednika Frank-Valtera Štajnmajera (Frank-Walter Steinmeier) zbog njegovih „bliskih veza sa Rusijom“.

  • STRELAC

    13.4.2022 #1 Author

    Sa jedne strane trazi prijem Ukrajine u EU,sa druge strane odbija nemackog predsednika.Pa da li on zna da je EU=Nemacka i da bez njih ne moze nista?

    Odgovori

  • JANA

    13.4.2022 #2 Author

    Trebaju naci najbolke moguce resenje nikome ovaj rat dobro nije doneo ,pogotovo ne Ukrajini

    Odgovori

  • GOCA BG

    13.4.2022 #3 Author

    Sve se prolongira,rat traje,ljudi ginu,a naznake prekida ni na vidiku…

    Odgovori

  • IVAN

    13.4.2022 #4 Author

    Rusija zna sta radi

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    14.4.2022 #5 Author

    Komplikovano situacija a ukrajinski narod najviše trpi.

    Odgovori

  • Maša

    24.4.2022 #6 Author

    Rat nikome nista dobro doneo nije

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...