Zatišje pred novu rusku ofanzivu

Morali smo u sukob sa Ukrajinom, rekao Putin

SvetVesti

12.4.2022 16:58 Autor: Vladimir Jokanović 14

Morali smo u sukob sa Ukrajinom, rekao Putin Morali smo u sukob sa Ukrajinom, rekao Putin
Svrha specijalne vojne operacije u Ukrajini je pomoć ljudima u Donbasu, a Rusija je bila prinuđena na takav korak, rekao je ruski predsednik Vladimir... Morali smo u sukob sa Ukrajinom, rekao Putin

Svrha specijalne vojne operacije u Ukrajini je pomoć ljudima u Donbasu, a Rusija je bila prinuđena na takav korak, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin. On je izrazio uverenje da će ciljevi zaštite Donbasa biti ostvareni.

„Tako će i biti. Nema sumnje. Ciljevi su apsolutno jasni, oni su plemeniti. Glavni cilj je da se pomogne ljudima u Donbasu, narod Donbasa je na to bio primoran jer su kijevske vlasti, gurnute od Zapada, odbile da poštuju sporazume iz Minska za mirno rešenje problema Donbasa“, naveo je Putin, prenosi TASS.

Prema rečima ruskog predsednika, sukob Rusije sa „ukrajinskim neonacističkim snagama“ bio je samo pitanje vremena. „Ukrajina je počela da se pretvara u antirusko uporište, tamo su počeli da uzgajaju klice nacionalizma i neonacizma koje su tu dugo postojale. Posebno je povećan rast neonacizma a sukob Rusije sa ovim snagama bio je neizbežan, oni su samo birali vreme za napad“, rekao je Putin.

Predsednik Rusije istakao je da je odlučio da pokrene specijalnu vojnu operaciju kako bi zaštitio ljude od maltretiranja i genocida kijevskog režima, demilitarizovao i denacifikovao Ukrajinu, priveo pravdi one koji su počinili zločine nad civilima, među kojima su bili i građani Rusije.

Zvanične ruske prognoze pokazuju da će privreda ove godine oslabiti za više od 10 odsto, rekao je bivši ruski ministar finansija Aleksej Kudrin, na sastanku odbora za budžet u Savetu federacije, prenosi Financial Times, pozivajući se na Interfax. „Prema zvaničnoj prognozi to će biti pad od više od 10 odsto“, naveo je Kudrin.

Ekonomija Rusije je u teškoj situaciji nakon što joj je oko 40 zemalja uvelo stroge sankcije posle njene invazije na Ukrajinu. Prema proceni Svetske banke BDP Rusije u tekućoj godini opašće za 11,2 odsto, Svetska banka predvidela je i da će ukrajinski BDP oslabiti za više od 45 odsto.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je evropske zemlje da uvedu Moskvi energetski embargo kao odgovor na navodne ratne zločine ruske vojske. Zelenski je u obraćanju litvanskom parlamentu ponovo optužio Moskvu za zločin nad civilima u Buči kod Kijeva, tvrdeći da je zločina bilo i u drugim mestima. Putin je tvrdnje o zločinu u Buči nazvao „lažnim“.

Prema izveštajima medija ruska vojska priprema ofanzivu na ukrajinske položaje na istoku i jugu zemlje. Rusko Ministarstvo odbrane izvestilo je u utorak da je preciznim projektilima „kalibar“ uništilo bazu paramilitarne ukrajinske organizacije „Desni sektor“ u okolini Donjecka.

  • SNEZANA

    12.4.2022 #1 Author

    Svako svoje interese gleda

    Odgovori

  • TATJANA

    12.4.2022 #4 Author

    Naravno da ce opasti bdp pod ovakvim nenormalnim uslovima

    Odgovori

  • Milovan94

    12.4.2022 #5 Author

    Zna Putin svoje razloge

    Odgovori

  • GOCA BG

    12.4.2022 #7 Author

    Sve je to Rusija znala pre same intervencije u Ukrajini,i nastavlja da ostvari svoj cilj…

    Odgovori

  • GAGA

    12.4.2022 #9 Author

    Silni ljudi ce izginuti i na kraju ce se opet sesti za pregovaracki sto

    Odgovori

  • GINKO

    13.4.2022 #10 Author

    Nije Putin ni malo glup, zna on sta radi i zasto, nego sto nacisti prave najveci problem.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    13.4.2022 #11 Author

    Strasno je kko su monstrumi sa Zapda već godinama, usavršili tehniku potpisivanja sukoba i pokretanjem ratova. Ovo je godinama da ne kažem decenijam pripremano.

    Odgovori

  • LUKA

    13.4.2022 #12 Author

    Svi gledaju svoj interes

    Odgovori

  • MIROSLAV

    13.4.2022 #14 Author

    Svi oni rade za istu banku na kraju dana. Rat je uvek mogao biti izbegnut. Al moralo je doći do naplate za dugove na kredite, pa ovako se otplaćuje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...