Kijev i Moskva izvan pregovaračkog koloseka

Ukrajina očekuje rusku ofanzivu na istoku i jugu

SvetVesti

11.4.2022 16:22 Autor: Vladimir Jokanović 7

Ukrajina očekuje rusku ofanzivu na istoku i jugu Ukrajina očekuje rusku ofanzivu na istoku i jugu
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je u ponedeljak da ruske invazione snage pripremaju „desetine hiljada“ vojnika za novu ofanzivu u istočnim regionima zemlje. „Rusija... Ukrajina očekuje rusku ofanzivu na istoku i jugu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je u ponedeljak da ruske invazione snage pripremaju „desetine hiljada“ vojnika za novu ofanzivu u istočnim regionima zemlje. „Rusija sprema još jednu ofanzivu u nadi da će slomiti naš nacionalni otpor“, rekao je Zelenski u video obraćanju južnokorejskom parlamentu.

Moskva je, prema njegovim rečima, „koncentrisala desetine hiljada vojnika i ogromnu količinu opreme za ponovni napad“ u istočnom regionu Donbasa i u južnim delovima Ukrajine, prenosi Financial Times. Analitičari i ukrajinski zvaničnici ocenjuju da se ruska vojska sprema da opkoli ukrajinske trupe.

Zelenski je istakao da je najteža situacija u lučkom gradu Marijupolju na Azovskom moru, koji ruske snage drže u blokadi od 1. marta. „Bio je to grad sa pola miliona ljudi. Mariupolj je sada uništen, a mrtvih je na desetine hiljada“, rekao je ukrajinski predsednik.

On je pozvao Južnu Koreju i „druge demokratske zemlje“ da pojačaju sankcije Rusiji i pošalju Ukrajini što više oružja. „Potrebni su nam sistemi protivvazdušne odbrane, avioni, tenkovi i druga oklopna vozila, artiljerisjki sistemi i municija“, naveo je Zelenski.

Južnokorejsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da Seul ima „ograničenja“ kada je u pitanju slanje oružja Ukrajini. Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov zatražio je od kolege Suh Vuka protivazdušne sisteme, ali je Južna Koreja, kao i ranije, odbila da pošalje oružje Ukrajini, pružajući uglavnom humanitarnu pomoć, prenela je agencija Yonhap.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) pozvao je zemlje članice da brzo daju Kijevu oružje koje traži, dok se Ukrajina priprema da ojača odbranu na istoku zemlje. Borelj je napomenuo da je odluka pitanje dana, a ne nedelja i da EU mora da učini sve što je potrebno da bi pomogla Ukrajini, prenosi Bloomberg.

Foto: Beta/AP

Neimenovani izvori američke agencije procenjuju da će za ishod rata biti presudni događaji na istoku u narednim nedeljama, budući da Moskva pokazuje malo znakova da je ozbiljna po pitanju širih mirovnih pregovora. S tim se verovatno ne bi složio ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, koji tvrdi da se Rusija zalaže za nastavak pregovora. „Naš predsednik je više puta naglasio da preferiramo pregovore“, rekao je Lavrov.

On je naveo da ne vidi razlog zašto Moskva ne bi mogla da nastavi pregovore „iako ukrajinska strana svaki put izmiče, a ponekad i za 180 stepeni, odbijajući ono što je upravo predložila“. Lavrov je potvrdio da će Rusija nastaviti pregovore sa Ukrajinom i da će insistirati na svom nacrtu sporazuma, prenosi Russia Today.

Šef ruske diplomatije rekao je da je rusko Ministarstvo obrane nedavno predstavilo podatke koji otkrivaju planove ukrajinskog režima, uz direktnu podršku zapadnih obaveštajnih službi, da izvede nove provokacije, uključujući upotrebu hemikalija i insceniranje „masovnih pogubljenja i masovnih grobnica“. Lavrov je ocenio da Rusija na te provokacije treba da odgovori činjenicama.

Lavrov je kritikovao Borelja zbog objave na društvenoj mreži Twitter da će „ovaj rat biti dobijen na bojnom polju“, rekavši da su agresivne izjave šefa diplomatije EU neuobičajene i da „menjaju pravila igre“, jer EU nikada ranije nije delovala kao vojna organizacija, prenosi TASS.

  • SANJA

    11.4.2022 #1 Author

    Ne kaze se bez veze ne diraj medveda dok spava,prozivali napadali,sada Rusija samo odgovara na te provokacije

    Odgovori

  • GOCA BG

    11.4.2022 #2 Author

    Svi se zalazu za prekid rata,a oruzje se salje…samo narod ispasta…

    Odgovori

  • TATJANA

    11.4.2022 #3 Author

    Hoce li ovo ikada prestati

    Odgovori

  • IVAN

    11.4.2022 #4 Author

    Ovo moze bas da potraje

    Odgovori

  • TINA

    12.4.2022 #5 Author

    Rat nikome nije doneo dobro

    Odgovori

  • STRELAC

    12.4.2022 #6 Author

    Gledala sam pre neki dan reportazu iz Mariupolja,grad je pa skoro sravljen sa zemljom,strasno i tuzno!

    Odgovori

  • Milovan94

    12.4.2022 #7 Author

    Neće se ovo lako završiti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...