Dogovor Moskve i Kijeva još daleko

Rusija tvrdi da pregovori i dalje traju, Ukrajina traži oružje

SvetVesti

7.4.2022 16:27 Autor: Vladimir Jokanović 12

Rusija tvrdi da pregovori i dalje traju, Ukrajina traži oružje Rusija tvrdi da pregovori i dalje traju, Ukrajina traži oružje
Ukrajina je u sredu predstavila pregovaračkoj grupi svoj nacrt sporazuma sa Rusijom u kome je vidljivo odstupanje od najvažnijih odredbi koje su utvrđene na... Rusija tvrdi da pregovori i dalje traju, Ukrajina traži oružje

Ukrajina je u sredu predstavila pregovaračkoj grupi svoj nacrt sporazuma sa Rusijom u kome je vidljivo odstupanje od najvažnijih odredbi koje su utvrđene na sastanku u Istanbulu 29. marta, saopštio je u četvrtak ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Podsećam, u dokumentu iz Istanbula Ukrajinci su jasno formulisali da se buduće bezbednosne garancije Ukrajini neće odnositi na Krim i Sevastopolj. U jučerašnjem nacrtu nedostaje ta jasna konstatacija“, rekao je Lavrov, prenosi Sputnik.

On je takođe naveo da je u dokumentu iz Istanbula, koji je krajem marta predat Ukrajini jasno navedeno da će se u kontekstu neutralnog, vanblokovskog, nenuklearnog statusa Ukrajine, bilo kakve vojne vežbe sa učešćem inostranih kontigenata održavati samo uz saglasnost svih država garanta, uključujući Rusiju. U novom nacrtu Rusija se ne pominje, a govori se o saglasnosti većine.

Istovremeno, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pridružio se kolegama na sastanku u sedištu NATO u Briselu. U zajedničkom obraćanju sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, Kuleba je naveo da je njegova agenda veoma jednostavna i ima samo tri stavke. „Oružje, oružje i oružje“, rekao je Kuleba.

Od njega se takođe očekuje da pruži najnovije informacije o najnovijim dešavanjima u mirovnim pregovorima sa Moskvom, prenosi NBC News. Šef grčke diplomatije Nikos Dendijas naveo je da će se založiti u NATO za pomoć Ukrajini u odbrani Odese. On je precizirao da misli na pomoć u oružju.

Samit NATO održava se uoči glasanja u UN o tome da li da Rusija bude suspendovana iz Saveta za ljudska prava UN. Moskva je upozorila da će glasanje za njeno isključivanje smatrati neprijateljskim gestom.

Pregovarački proces Rusije i Ukrajine se nastavlja, a pred pregovaračima je dug put, dok se sve obavlja sa mukom, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. „Nastavlja se radni proces, ali ide nešto teže nego što bismo želeli“, rekao je Peskov. On je istakao da pregovarački proces nije prekinut.

Moguć sastanak Lavrova i Kulebe

Prema poslednjim informacijama, šef ukrajinske diplomatije Kuleba izjavio je u Briselu da je spreman da se sastane sa Lavrovom, kako bi se uspostavio mir u Ukrajini. „Spreman sam da se sretnem (sa Lavrovom), jer je on zvaničnik, a ako bi se time rešilo pitanje mira u Ukrajini, spreman sam da se sastanem s bilo kim“, rekao je Kuleba, prenose RIA Novosti. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova dobilo je signal iz Turske o mogućnosti sastanka Lavrova i Kulebe, prenosi RT

  • MADMAX

    7.4.2022 #1 Author

    Kofuzija i spin.

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    7.4.2022 #2 Author

    Neka pregovaraju što pre i prestanu više.

    Odgovori

  • Milovan94

    7.4.2022 #3 Author

    Pregovori su jedina nada da će se ovo što pre završiti na dobrobit obe strane.

    Odgovori

  • IVAN

    7.4.2022 #4 Author

    Ukrajna trazi oruzje?

    Odgovori

  • IVAN

    7.4.2022 #5 Author

    Meni se čini da ovo neće stati

    Odgovori

  • GOCA BG

    7.4.2022 #6 Author

    Svi protiv Rusije,a apeluju na mir a salju oruzje?!

    Odgovori

  • SANJA

    7.4.2022 #7 Author

    Ukrajina i dalje mucenik,rusi mucitelji izgleda

    Odgovori

  • SNEZANA

    7.4.2022 #8 Author

    Samo mir,da se ovo sto pre zavrsi

    Odgovori

  • BRANA19

    8.4.2022 #9 Author

    Strasno… Oni i njihovi pregovori , a neduzni ljudi ispastaju…

    Odgovori

  • Lelica

    8.4.2022 #10 Author

    Danima vec “pregovaraju” a nigde rezultata i resenja.

    Odgovori

  • MAJALG

    9.4.2022 #11 Author

    Nece se ovo skoro zavrsiti, nema kraju ovom ratu.

    Odgovori

  • NATI29

    10.4.2022 #12 Author

    O cemu li pregovaraju toliko dugo vec, ima li kraja ovome

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...