Situacija u Ukrajini

Posle mirovnih pregovora nastavljene borbe

SvetVesti

30.3.2022 16:15 Autor: Vladimir Jokanović 18

Posle mirovnih pregovora nastavljene borbe Posle mirovnih pregovora nastavljene borbe
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je zemlju da „ne bi trebalo da gubi budnost“ nakon najave Rusije da će dramatično smanjiti svoje vojne aktivnosti... Posle mirovnih pregovora nastavljene borbe

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je zemlju da „ne bi trebalo da gubi budnost“ nakon najave Rusije da će dramatično smanjiti svoje vojne aktivnosti u blizini Kijeva. Vrednost akcija porasla je globalno zbog optimizma koji su pokrenule vesti da su se Moskva i Kijev približili dogovoru tokom pregovora u sredu u Istanbulu.

„Videli ste vest da je ruska vojna komanda navodno odlučila da ‘smanji neprijateljstva u pravcima Kijeva i Černigova. Ne treba da gubimo budnost. Situacija nije postala lakša. Obim izazova nije se smanjio. Ruska vojska i dalje ima značajan potencijal da nastavi napade na našu zemlju“, rekao je Zelenski, prenosi Financial Times.

On je rekao da se čuju pozitivni signali sa pregovaračke platforme, ali da se ne utišava eksplozija ruskih granata. Može se reći da su Ukrajina i njeni saveznici ostali veoma skeptični prema namerama Moskve, jer veruju da se Rusija priprema za veći napad na istočni pogranični region Donbasa i nastavlja sa udarima na jugu zemlje.

Istovremeno, rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da ukrajinski nacionalistički bataljoni dobijaju instrukcije iz Kijeva da pripreme montirane video snimke o masakrima civila i uništavanju infrastrukture, koje je navodno počinilo vojno osoblje, prenosi Russia Today.

Foto: Beta/AP

Dan nakon pregovora dve delegacije u Turskoj, ukrajinska vojska granatirala je stambene oblasti Donjecka i Gorlovke, saopštile su tamošnje lokalne vlasti. Lider Donjecke narodne republike Denis Pušilin naveo je da se operacija oslobađanja Marijupolja ubrzava, ali da je nemoguće govoriti o vremenu njenog završetka.

Britanski zvaničnici bezbednosnih struktura ocenili su da su ukrajinske snage uzvratile ruskim snagama severozapadno od Kijeva, kao i da su „Rusi potisnuti sa mnogih pozicija“. Britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson) navodno je poručio svojoj vladi da želi Ukrajini da isporuči još „smrtonosnije“ oružje, kao i da je Ukrajini potrebna „vatrena moć velikog dometa“ uključujući tešku artiljeriju, prenose Ria Novosti, pozivajući se na britanski Times.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) naveo je da je u utorak razgovarao sa liderima Francuske, Nemačke, Velike Britanije i Italije i da su se svi složili da su otvoreni da saslušaju Rusiju. „Izgleda da postoji konsenzus da vidimo šta oni imaju da ponude. Videćemo da li će slediti ono što predlažu“, rekao je Bajden.

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) o humanitarnoj pomoći i bezbednoj evakuaciji civila iz Marijupolja i drugih gradova, prenosi Izvestija. Putin je naveo da ukrajinski borci moraju da prekinu otpor i polože oružje, kako bi rešili „teški humanitarnu situaciju“.

  • TATJANA

    30.3.2022 #1 Author

    Ovo se ne pomera s mrtve tacke

    Odgovori

  • STEFAN

    30.3.2022 #3 Author

    Bilo bi dobro za sve nas da se situacija smiri

    Odgovori

  • TINA

    30.3.2022 #4 Author

    Nema napretka ako se posle mirovnih pregovora nastavljaju borbe

    Odgovori

  • MADMAX

    30.3.2022 #5 Author

    Rusija treba da prestane sa agresijom.

    Odgovori

  • GOCA BG

    30.3.2022 #6 Author

    Dugo ce jos ovo da traje…

    Odgovori

  • DANIJELA

    30.3.2022 #7 Author

    Samo da vise stave tacku na sukob i da nadju neko srednje resenje.

    Odgovori

    • DUSA

      17.3.2024 #8 Author

      Valjda ce naci u skorije vreme

      Odgovori

  • CELEKRALJ

    30.3.2022 #9 Author

    Verujem da niko nije ni očekivao primirje.

    Odgovori

  • BRANA19

    31.3.2022 #10 Author

    Ma kakvi pregovori , narod izginuo, oni gledaju samo sebe… Samo da se zavrsi sto pre…

    Odgovori

  • DEKSI

    31.3.2022 #11 Author

    Katastrofa, uvek neduzni ljudi stradaju zbog politike i politickih sukoba, ko zna kad ce se resiti..

    Odgovori

  • Milovan94

    31.3.2022 #13 Author

    Neće se tako lako završiti ovaj sukob. Težak period je pred nama.

    Odgovori

    • DUSA

      17.3.2024 #14 Author

      Bas tako jako tezak period

      Odgovori

  • ZVEZDICA01

    1.4.2022 #15 Author

    Pregovori bez rešenja…

    Odgovori

  • STRELAC

    2.4.2022 #16 Author

    Red pregovora,dva reda bombi…

    Odgovori

  • MARE

    23.10.2022 #18 Author

    Znaci sve su se dogovorili

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...