Moskva pristala na ustupke Kijevu

U pripremi ugovor o neutralnosti Ukrajine

SvetVesti

29.3.2022 16:00 Autor: Vladimir Jokanović 10

U pripremi ugovor o neutralnosti Ukrajine U pripremi ugovor o neutralnosti Ukrajine
Ministarstvo odbrane Rusije odlučilo je da drastično smanji neprijateljstva na kijevskom i černigovskom pravcu, izjavio je u utorak zamenik ministra odbrane Aleksandar Fomin. Ustupci... U pripremi ugovor o neutralnosti Ukrajine

Ministarstvo odbrane Rusije odlučilo je da drastično smanji neprijateljstva na kijevskom i černigovskom pravcu, izjavio je u utorak zamenik ministra odbrane Aleksandar Fomin. Ustupci na koje se obavezala ruska strana deo su dogovora koji je postignut u pregovorima sa Ukrajinom u Istanbulu.

„Pregovori su bili konstruktivni. Dobili smo predloge Ukrajine na razmatranje, njihov jasno formulisan stav o uključivanju u sporazum“, rekao je šef ruske pregovaračke delegacije i pomoćnik predsednika Rusije Vladimir Medinski, prenosi Russia Today. On je dodao da će o tim predlozima obavestiti ruskog predsednika Vladimira Putina.

„Zbog činjenice da se pregovori o pripremi ugovora o neutralnosti i nenuklearnom statusu Ukrajine, kao i davanju bezbednosnih garancija Ukrajini, kreću u praksi, uzimajući u obzir principe o kojima se razgovaralo na današnjem sastanku, doneta je odluka da se radikalno, privremeno, smanji vojna aktivnost na kijevskom i černigovoskom pravcu“, rekao je Fomin, prenosi TASS.


Fomin je dodao da je odluka Ministarstva odbrane Rusije doneta u cilju jačanja međusobnog poverenja i stvaranja neophodnih uslova za dalje pregovore i postizanje krajnjeg cilja, odobrenja i potpisivanja sporazuma. Rusko Ministarsvo takođe je pozvalo Kijev da prekine mučenje ruskih zarobljenika.

„Želeo bih da se obratim predstavnicima Ukrajine i da pozovem Ukrajinu da se striktno pridržava Ženevskih konvencija, uključujući humano postupanje prema ratnim zarobljenicima. Pozivamo na potpuno ukidanje torture koja se primenjuje prema ruskim ratnim zarobljenicima i pozivamo ukrajinsku stranu da preduzme sveobuhvatne mere za otklanjanje te prakse“, rekao je Fomin, prenose Ria Novosti.

Foto: Beta/AP

Razgovori u utorak u Istanbulu bili su prvi koji su održani licem u lice posle dve nedelje pauze, a njima je prisustvovao i ruski milijarder Roman Abramovič o čijem učešću su se saglasile obe strane, prenosi AP. Prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, Abramovič nije zvaničan član ruske delegacije, nego samo uspostavlja određene kontakte između dve strane u pregovorima.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihajil Podoljak rekao je da je sastanak u Istanbulu bio fokusiran na obezbeđivanje dogovora o prekidu vatre i garancija za bezbednost Ukrajine, a to su pitanja oko kojih nije postignut dogovor tokom prethodnih razgovora. Uoči pregovora u Turskoj, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je njegova zemlja spremna da proglasi neutralnost, kao što je Moskva zahtevala, i da je otvorena za kompromis oko spornog istočnog regiona Donbasa.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdoğan) ocenio je u obraćanju dvema stranama u pregovorima da imaju „istorijsku odgovornost“. „Verujemo da u pravednom miru neće biti gubitnika. Produžavanje sukoba nije ni u čijem interesu“, rekao je Erdogan pozdravljajući dve delegacije na početku sastanka. Podoljak je naveo da je završetak rata uslovljen „međunarodnim bezbednosnim garancijama za Ukrajinu“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...