Na pomolu novi dogovori Moskve i Kijeva

Kraj prve faze ruske vojne operacije

SvetVesti

25.3.2022 16:07 Autor: Vladimir Jokanović 16

Kraj prve faze ruske vojne operacije Kraj prve faze ruske vojne operacije
Vazduhoplovstvo i sistem PVO Ukrajine su skoro potpuno uništeni, a njena mornarica je prestala da postoji, saopštio je Generalštab ruske vojske. Prema rečima načelnika... Kraj prve faze ruske vojne operacije

Vazduhoplovstvo i sistem PVO Ukrajine su skoro potpuno uništeni, a njena mornarica je prestala da postoji, saopštio je Generalštab ruske vojske. Prema rečima načelnika Glavne operativne uprave ruskog Generalštaba Sergej Rudskoj, završena je prva faza specijalne vojne operacije u Ukrajini.

„Generalno gledano, glavni zadaci prve faze operacije su završeni. Borbeni potencijal oružanih snaga Ukrajine je značajno smanjen, što omogućava, još jednom naglašavam, da se glavni napori usresrede na postizanje glavnog cilja, oslobođenja Donbasa“, rekao je Rudskoj, prenosi Izvestija. On je naveo da je tokom operacije uništeno 2.416 tenkova ukrajinske vojske i 1.587 drugih oklopnih vozila. Visoki komesarijat UN za ljudska prava saopštio je da je od početka rata u Ukrajini poginuo 1.081 civil, dok je ranjeno 1.707 civila.

Ruske snage, koje drže pod opsadom Černihov, odsekle su ovaj grad na istoku Ukrajine od ostatka zemlje, saopštio je regionalni guverner Vjačeslav Čaus. „Grad je operativno opkoljen neprijateljem“, izjavio je Čaus za ukrajinsku televiziju. On je istakao da se Černihov, grad sa 290.000 stanovnika, nalazi pod vatrom ruske artiljerije i ratnih aviona.

Ukrajinske vlasti saopštile su da će civili moći u petak da budu evakuisani privatnim automobilima iz Marijupolja. Za one koji budu uspeli da napuste grad biće organizovan autobuski prevoz do Zaporožja, navela je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk, prenosi Reuters.

Foto: Beta/AP

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ponovio je da njegova zemlja neće isporučiti Ukrajini sisteme S-400. Erdogan je istakao da se Turska neće pridružiti sankcijama protiv Rusije, jer ne može da dozvoli da se njeni građani smrzavaju bez ruskog gasa. Prema rečima turskog predsednika, ruska i ukrajinska delegacija su blizu dogovora, uključujući i pitanje Ukrajine i NATO, kao i tačku o usvajanju ruskog jezika kao zvaničnog, prenosi RBK.

Mađarska je odbacila pozive Ukrajine da joj dozvoli isporuku oružja preko svoje teritorije i da zaustavi uvoz ruske nafte i gasa, jer ne želi da ugrozi bezbednost svog stanovništva, rekao je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

Britanski premijer Boris Džonson razgovarao je sa kineskim predsednikom Si Đinpingom o aktuelnoj situaciji u Ukrajini saopštio je portparol britanskog lidera. Telefonski razgovor dvojice zvaničnika koincidirao je sa pozivima zapadnih lidera Pekingu da se uzdrži od davanja podrške Rusiji u Ukrajini.

U međuvremenu, američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) stigao je u petak u Poljsku, kako bi se uverio u međunarodne napore da se pomogne milionima ukrajinskih izbeglica koje beže iz ratom razorene zemlje. Predsednik SAD će se obratiti američkim vojnicima koji ojačavaju istočno krilo NATO. Prema Bajdenovim rečima, eventualna odluka o teritorijalnim ustupcima je na vlastima u Kijevu.

A ruski predsednik Vladimir Putin lično je odobrio učešće milijardera Romana Abramoviča u mirovnim pregovorima Moskve sa Kijevom, navode izvori Financial Timesa. Abramovič je navodno tražio direktan Putinov pristanak kako bi pomogao u otpočinjanju pregovora između Rusije i Ukrajine.

Kako prenosi britanski list, pozivajući se na tri neimenovana izvora, nakon što je dobio Putinovu podršku, Abramovič se sastao sa visokim zvaničnikom iz kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, kako bi pomogao u uspostavljanju pregovora.

  • SNEZANA

    25.3.2022 #1 Author

    Samo mir neka pobedi 🙏

    Odgovori

    • IVAN

      25.3.2022 #2 Author

      Svako bih to voleo ali okolnosti su drugacije.

      Odgovori

  • TATJANA

    25.3.2022 #3 Author

    Nadamo se da ce ti pregovori doneti neja resenja

    Odgovori

  • STEFAN

    25.3.2022 #4 Author

    Nadajmo se kraju svega ovome

    Odgovori

  • GOCA BG

    25.3.2022 #5 Author

    Ovakvi naslovi su cesti,a sve ostaje isto…

    Odgovori

  • DANIJELA

    25.3.2022 #6 Author

    Jako teske i potresne slike.Samo se nadam da ce se naci neko srednje resenje sto pre.

    Odgovori

  • GAGA

    26.3.2022 #7 Author

    Uzasno je, bilo bi dobro da dodje do sporazuma

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    26.3.2022 #8 Author

    Ovo je tek vrh ledenog brega, početak kraja…

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    26.3.2022 #9 Author

    zagovaraju mir a šalju oružje isto druga strana brine o ljudima a sbaki dan bombarduje nedužne ljude

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    26.3.2022 #10 Author

    Neće prestati dok ne ispune šta su naumili…

    Odgovori

  • TINA

    26.3.2022 #11 Author

    Samo sto pre da se zavrsi

    Odgovori

  • MAJALG

    27.3.2022 #12 Author

    Mislim da se blizimo kraju ovoga, da je pitanje vremena kada ce Ukrajina kapitulirati. Cak i uz oruzana pomoc od EU i USA tesko da jos dugo mogu da izdrze.

    Odgovori

  • ZVE84

    27.3.2022 #13 Author

    Nadam se da će rat uskoro prestati.

    Odgovori

  • VANJA

    27.3.2022 #14 Author

    Mislim da Ukrajina ne moze vise da izdrzi!

    Odgovori

  • Milovan94

    27.3.2022 #15 Author

    Koliko će faza biti to je pitanje?!

    Odgovori

  • MARE

    27.3.2022 #16 Author

    Reklo bi se da im pregovori nisu jaca strana

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...