Vanredni samit saveznika u Briselu

NATO neće da šalje trupe u Ukrajinu

SvetVesti

24.3.2022 16:17 Autor: Vladimir Jokanović 19

NATO neće da šalje trupe u Ukrajinu NATO neće da šalje trupe u Ukrajinu
NATO neće slati trupe u pomoć Ukrajini, uprkos ponovljenim pozivima, ali se obavezuje da će obezbediti još oružja i vojne opreme, uključujući rakete i... NATO neće da šalje trupe u Ukrajinu

NATO neće slati trupe u pomoć Ukrajini, uprkos ponovljenim pozivima, ali se obavezuje da će obezbediti još oružja i vojne opreme, uključujući rakete i bespilotne letelice, rekao je generalni sekretar severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg, nakon vanrednog samita koji je održan u Briselu.

Stoltenberg je ocenio da su ta sredstva „veoma efikasna“. On je naveo da NATO ima cilj da usvoji dugoročnu strategiju, jačajući odbranu od Baltičkog do Crnog mora, dodajući da su saveznici „spremni na duge staze“, prenosi britanski Express. Prema njegovim rečima, NATO će takođe obezbediti opremu za borbu protiv biološkog, hemijskog i nuklearnog oružja.

Generalni sekretar NATO takođe je ponovio svoje upozorenje Kini da ne podržava Rusiju. „Kina ne sme da pruži (Rusiji) finansijsku ili vojnu podršku. Oni treba da promovišu hitno mirno rešenje“. Stoltenberg je pre samita u četvrtak izjavio da je Kina „pružila političku podršku“ Rusiji, uključujući „širenje očiglednih laži i dezinformacija“. On je dodao da bi Belorusija trebalo da „prestane da se ponaša kao saučesnik u (predsednik Rusije Vladimir) Putinovoj invaziji“.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko upozorio je ranije da bi slanje NATO trupa u Ukrajinu, prema predlogu Poljske, značilo početak trećeg svetskog rata. „Vidite, ovi poludeli Poljaci već predlažu da se taj (predsednik SAD Džozef Bajden) pozove sa druge strane okeana i počinju da ga podstiču: hajde da formiramo mirovnu misiju od 100.000 vojnika i uvedemo je kroz Lavov u Ukrajinu. Shvatate li da je to treći svetski rat?, rekao je Lukašenko, prenosi Sputnik. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je ranije da postoji mogućnost da bi Poljska želela da se utvrdi na zapadu Ukrajine i podsetio da poljske vlasti ističu da je neophodno slanje mirovnjaka NATO u Ukrajinu.

Foto: Beta/AP

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) obećao je nastavak podrške ukrajinskoj vladi i njenom predsedniku Volodimiru Zelenskom „značajnom i sve većom bezbednosnom pomoći u borbi protiv ruske agresije i očuvanju njihovog prava na samoodbranu“. Bajden je istakao da su NATO lideri razgovarali o jačanju kolektivne odbrane, posebno na istočnom krilu.

Prema rečima Bajdena, SAD su pojačale vojno prisustvo u Evropi i pozdravio nova raspoređivanja svojih saveznika. On je ocenio da je osnivanje četiri nove borbene grupe u Slovačkoj, Rumuniji, Bugarskoj i Mađarskoj snažan signal kolektivne odbrane NATO teritorije. „Od sada do NATO samita u junu, razvićemo planove za dodatne snage i sposobnosti za jačanje odbrane. Usvojićemo ažuriran strateški koncept kako bismo osigurali da je NATO spreman da odgovori na svaki izazov u novom i opasnijem bezbednosnom okruženju“, rekao je Bajden.

Zelenski se video vezom obratio liderima NATO članica, tvrdeći da je Rusija u četvrtak upotrebila fosforne bombe u napadu na Ukrajinu. Vlasti Luganska takođe su saopštile u četvrtak da su pretrpele napad fosfornim oružjem od ukrajinskih snaga. Kako navodi CNBC, nije bilo moguće nezavisno proveriti ove tvrdnje. Zelenski je apelovao na NATO lidere da pojačaju vojnu podršku Ukrajini. On je rekao da Rusija „želi da ide dalje protiv istočnih članica NATO, baltičkih država i Poljske, sigurno“.

  • VERA

    24.3.2022 #1 Author

    Nema sta oni da se mesaju. Ni njima se niko ne mesa.

    Odgovori

  • JANA

    24.3.2022 #3 Author

    Odlucili su se na pametan potez i ne trebaju se mesati…

    Odgovori

  • CELEKRALJ

    24.3.2022 #4 Author

    I ovo slanje oružija je mešanje….

    Odgovori

  • FLAME

    24.3.2022 #5 Author

    Sada ne smeju, a na Kosovo su slali. Bajden prvi bio koji se zalagao za to, sada ćuti. Dobro kažu…. ne može se biciklom na Rusiju…

    Odgovori

  • MAJALG

    24.3.2022 #7 Author

    Vec su se dovoljno umesali sa tim sto im salju oruzije, plus sto huskaju Ukrajinu da sa svojom krvlju brane NATO i Evropsku uniju.

    Odgovori

  • DANIJELA

    24.3.2022 #8 Author

    Dovoljno su zakuvali i problema napravili tako da nema potrebe za jos.

    Odgovori

  • GOCA BG

    24.3.2022 #10 Author

    Nisu ludi,onda bi njihov narod ginuo,ovako potpiruju oruzjem,prete a jadan narod gine u Ukrajini…

    Odgovori

  • IVAN

    24.3.2022 #12 Author

    To ni znacilo jos zesci rat.

    Odgovori

  • STRELAC

    24.3.2022 #13 Author

    Naravno da nece.Oni su odradili svoj deo preko Zelenskog koji je naseo na njihove price i poverovao da ce se umesati.Njima nije stalo do Ukrajine vec do oslabljene Rusije.Sto duze rat potraje bolje za Nato.

    Odgovori

  • GAGA

    24.3.2022 #14 Author

    Kao i uvek, zakuvaju, pa onda prodaju oruzje i glume mirovnjake

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    25.3.2022 #15 Author

    Zbog njih je sve i počelo!

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    25.3.2022 #16 Author

    Samo će da šalje oružje i da huska brata na brata.

    Odgovori

  • SNEZANA

    25.3.2022 #17 Author

    Drze se po strani jer je Rusija u pitanju

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    25.3.2022 #18 Author

    ali šalju oružje da ginu drugi. vrlo licimerno

    Odgovori

  • ZVE84

    27.3.2022 #19 Author

    Nije da neće nego ne sme

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...