Oduglovačenje ukrajinsko-ruskih pregovora

Lavrov upozorava Poljsku, NATO najavljuje pomoć Kijevu

SvetVesti

23.3.2022 16:18 Autor: Vladimir Jokanović 4

Lavrov upozorava Poljsku, NATO najavljuje pomoć Kijevu Lavrov upozorava Poljsku, NATO najavljuje pomoć Kijevu
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da bi slanje mirovnih snaga u Ukrajinu moglo dovesti do direktnog sukoba Rusije i NATO. Poljska... Lavrov upozorava Poljsku, NATO najavljuje pomoć Kijevu

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da bi slanje mirovnih snaga u Ukrajinu moglo dovesti do direktnog sukoba Rusije i NATO. Poljska je prošle nedelje saopštila da bi međunarodna mirovna misija trebalo da bude poslata u Ukrajinu i da joj se daju sredstva za odbranu.

„Nadam se da razumeju o čemu govore. To bi bio direktan sukob između ruskih i oružanih snaga NATO, koji svi pokušavaju da izbegnu“ i koji ne bi trebalo da se dogodi, naveo je šef ruske diplomatije, prenosi RTS, pozivajući se na Reuters.

Moskva je optužila Kijev da odugovlači mirovne pregovore dajući predloge koji su neprihvatljivi za Rusiju. Kijev s druge strane tvrdi da je spreman na pregovore, ali da se neće predati niti prihvatiti ruske ultimatume. Lavrov je rekao da ukrajinske vlasti odustaju od sopstvenih predloga u pregovorima, što otežava dogovor.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u sredu da su razgovori sa Rusijom teški i ponekad na ivici sukoba. Ukrajinska vlada saopštila je da je postignut sporazum o pokušaju evakuacije civila iz gradova kroz devet „humanitarnih koridora“, ali da nije postignut sporazum o uspostavljanju bezbednog koridora za izlazak iz Marijupolja.

Foto: Beta/AP

Pregovori između Kijeva i Moskve traju „sve vreme“, rekao je član ukrajinskog pregovaračkog tima Mihail Podoljak, dok dve strane traže mirno rešenje sukoba u Ukrajini. „Sve vreme se vodi težak razgovor“, naveo je Podoljak, prenosi Financial Times.

Podoljak je demantovao ruske tvrdnje da je došlo do razmene zarobljenika. Ranije je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova navela da je „došlo do dve razmene zarobljenika između Rusije i Ukrajine“, kako je preneo Komersant. Podoljak je potvrdio da je ovog meseca obavljena jedna razmena zarobljenika.

Prema navodima generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, lideri država severnoatlantskog saveza pripremaju se da pošalju u Ukrajinu opremu za zaštitu od hemijskog i nuklearnog oružja. „Zabrinuti smo zbog upotrebe hemijskog ili biološkog oružja“, rekao je Stoltenberg, dodajući da je NATO primetio „zveckanje nuklearnom sabljom“ ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ministarstvo spoljnih poslova Poljske donelo je odluku o proterivanju 45 ruskih diplomata, o čemu je obavetilo ruskog ambasadora u Varšavi. Odluka je obrazložena „delatnostima koje nisu u skladu sa Bečkom konvencijom“, prenose Ria Novosti. Poljska služba za unutrašnju bezbednost osumnjičila je ruske diplomate za špijunaže, dok je Moskva demantovala te navode i najavila recipročan odgovor.

  • MARKO7

    23.3.2022 #1 Author

    Pa ovo se haos sprema u svetu ali baš…

    Odgovori

  • Milovan94

    23.3.2022 #2 Author

    NATO se igra sa vatrom.Odmah treba prestati sa akcijama koje mogu dodatno dovesti do eskalacije sukoba.

    Odgovori

  • GOCA BG

    23.3.2022 #3 Author

    Ovo nista ne vodi ka dobrom…

    Odgovori

  • ZVE84

    27.3.2022 #4 Author

    NATO mirođija u svakoj čorbi.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...