Bez napretka u ukrajinsko-ruskim pregovorima

Zahtevi Kijeva nerealni, ocenjuje Moskva

SvetVesti

18.3.2022 16:05 Autor: Vladimir Jokanović 10

Zahtevi Kijeva nerealni, ocenjuje Moskva Zahtevi Kijeva nerealni, ocenjuje Moskva
Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je ponovo u petak sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom (Olaf Scholz) i tom prilikom poručio da Kijev pokušava da... Zahtevi Kijeva nerealni, ocenjuje Moskva

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je ponovo u petak sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom (Olaf Scholz) i tom prilikom poručio da Kijev pokušava da odloži mirovne pregovore sa Moskvom, ali da Rusija i dalje želi da ih nastavi.

Putin je rekao da kijevski režim pokušava da odloži pregovarački proces na sve moguće načine, iznoseći sve više nerealnih predloga, navedeno je u saopštenju Kremlja, prenosi Sputnik. On je dodao da je ruska strana spremna da nastavi traganje za rešenjem u skladu sa svojim dobro poznatim principijelnim pristupom, kao i da Zapad ignoriše raketne napade ukrajinskih snaga na Donjeck i Makejevku, koji predstavljaju ratne zločine.

Nemački kancelar pozvao je na prekid vatre i istakao da je potrebno poboljšati humanitarnu situaciju što pre i napraviti napredak u pronalaženju diplomatskog rešenja što je pre moguće, saopštila je nemačka vlada, prenosi Reuters.

Razgovor dvojice lidera trajao je oko sat vremena, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo je da je ton razgovora bio žestok i poslovan, ali da bi se teško mogao opisati kao „prijateljski“. Nemačka je sazvala samit lidera G7 iduće nedelje u Briselu, a skup će biti posvećen situaciji u Ukrajini. Sastanku će prisustvovati i američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden).

Foto: Tanjug/AP

Iz kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog poručili su da je on spreman za sastanak sa Putinom u bilo koje vreme. Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu koji je u četvrtak boravio u Kijevu izjavio je da je fokusiran na organizovanje sastanka ruskog i ukrajinskog predsednika.

Komentarišući mogućnost ličnog kontakta Putina i Zelenskog, Peskov je naveo da to „zavisi od modaliteta dokumenta, koji tek treba da bude usaglašen“, prenosi TASS. On je dodao da je ruska delegacija spremna da radi mnogo brže, ali da „nažalost, ukrajinska delegacija nije spremna da ubrza tempo pregovora“. U međuvremenu, pregovarački proces se nastavlja.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je spreman za sadržajan razgovor sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, prenose RIA Novosti. Kuleba je nazvao Lavrova „najiskusnijim“ diplomatom na svetu, ističući da u cilju postizanja dogovora „sve javne narative treba izostaviti iz sobe za pregovore“.

Lavrov je ponovio upozorenje da sve isporuke naoružanja Ukrajini postaju legitimne mete ruske vojske. On je takođe istakao da je isporuka sovjetskih protivvazdušnih sistema S-300 iz drugih zemalja u Ukrajinu nezakonita i da će Moskva sprečiti tako nešto. Slovačka je prethodno predložila da isporuči Ukrajini S-300, čim od SAD i NATO dobije zamensku vojnu tehniku.

Ruske snage raketirale su u petak ujutru fabriku za remont aviona u Lavovu na zapadu Ukrajine, saopštile su tamošnje vlasti. Fabrika u to vreme nije radila i nije bilo žrtava, prenosi Financial Times. Prema navodima Ria Novosti, aerodrom u Marijupolju u potpunosti je prešao pod kontrolu oružanih snaga Donjecke republike.

  • MAJALG

    18.3.2022 #1 Author

    Mislim da je u ovom momentu tesko verovati da moze doci do prekida rata, jer Rusija sigurno nece sada da se zaustavi i sama sebi presudi, oni u ovoj situaciji moraju da idu do kraja, ili da Ukrajina prihvati Ruske uslove.

    Odgovori

    • IVAN

      18.3.2022 #2 Author

      I ja mislim isto.

      Odgovori

    • LJUBIŠA

      19.3.2022 #3 Author

      U potpunosti se slažem sa svakom rečju koju ste napisali.
      Sve su prilike da se ova situacija neće skoro završiti.

      Odgovori

  • DANIJELA

    18.3.2022 #4 Author

    Samo se nadam resenju samog sukoba sto pre.

    Odgovori

  • GOCA BG

    18.3.2022 #5 Author

    Rusija je postavila cilj koji ce ostvariti…

    Odgovori

  • MAJA

    18.3.2022 #6 Author

    Sve ukazuje da će ovo ipak potrajati, nažalost

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    19.3.2022 #7 Author

    Ma bice kako Putin kaze….😶

    Odgovori

  • Milovan94

    19.3.2022 #8 Author

    Nisu to zahtevi Kijeva, već SAD-a!!!!

    Odgovori

  • ZVE84

    20.3.2022 #9 Author

    Rat če trajati dok Ukrajina ne siđe na zemlju i shvati da Rusija diktira pravila.

    Odgovori

  • MARIJANA

    20.3.2022 #10 Author

    Nadam se da ce se ova situacija uskoro zavrsiti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...