Pregovori o vojnoj neutralnosti Ukrajine

Moskva i Kijev na vezi, Estonija traži zonu zabrane letova

SvetVesti

15.3.2022 15:33 Autor: Vladimir Jokanović 7

Moskva i Kijev na vezi, Estonija traži zonu zabrane letova Moskva i Kijev na vezi, Estonija traži zonu zabrane letova
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je u utorak da su pregovori sa Ukrajinom usmereni na osiguravanje njenog vojno neutralnog statusa. On je... Moskva i Kijev na vezi, Estonija traži zonu zabrane letova

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je u utorak da su pregovori sa Ukrajinom usmereni na osiguravanje njenog vojno neutralnog statusa. On je istakao da se pregovori vode u kontekstu garancija bezbednosti za sve učesnike tog procesa i u kontekstu demilitarizacije Ukrajine.

Lavrov je posle sastanka sa šefom iranske diplomatije Amirom Abdolahijanom naveo da je cilj demilitarizacija Ukrajine da se obezbedi da sa njene teritorije nikada više ne bude pretnji Rusiji, kao i da se obustavi politika nacifikacije zemlje, koja je potvrđena u čitavom nizu zakonskih akata, prenosi Sputnik.

„To podrazumeva i ukidanje svih diskriminacionih ograničenja koja su bila uvedena u vezi sa ruskim jezikom, obrazovanjem, kulturom i ruskim medijima“, rekao je Lavrov tokom zajedničke konferencije za novinare. Abdolahijan je ocenio da se kriza u Ukrajini mora rešavati političkim putem, dodajući da Teheran pozdravlja pregovore Moskve i Kijeva.

Iranski ministar naveo je da ga je šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba zamolio da prenese Lavrovu poruku o potrebi političkog rešavanja situacije u Ukrajini. Govoreći o razgovoru sa Kulebom, Abdolahijan je kazao je dobio uveravanja da se Ukrajina zalaže za prekid rata i usresređivanje na politički proces.

Foto: Beta/AP

Ukrajinska i ruska delegacija nastavile su u utorak mirovne pregovore, izvestila je Ukrajinska pravda, pozivajući se na Davida Arakamija, člana ukrajinske delegacije, prenosi Sinhua. „Razgovori su u toku“, rekao je Arakamija, ne navodeći detalje.

Ukrajinci i Rusi započeli su u ponedeljak četvrtu rundu pregovora, koja je nastavljena idućeg dana. Prema rečima savetnika ukrajinskog predsednika, Mihaila Podoljaka, pregovori su pauzirani u ponedeljak zbog „dodatnog rada u radnim podgrupama i razjašnjenja pojedinačnih definicija“. Za razliku od prve tri, četvrta runda pregovora vodi se u online formatu.

Posle dve nedelje od početka oružanog sukoba Ukrajina je prestala da insistira na članstvu u NATO i ne isključuje razgovore o mogućoj neutralnosti, što se podudara sa zahtevima Moskve. U međunarodnom pravu, neutralnost označava obavezu države, na bazi jednostrane deklaracije ili prinude, da se ne meša u vojne sukobe trećih država, prenosi Al Jazeera.

Istovremeno dok se vode pregovori, parlament Estonije usvojio je u utorak rezoluciju kojom se pozivaju države EU i UN da „preduzmu hitne korake da uspostave zonu zabranjenih letova kako bi se sprečile masovne civilne žrtve u Ukrajini“, prenosi Newsweek. Estonija je prva NATO članica koja je pozvala na uspostavljanje zone zabranjenih letova iznad Ukrajine, a pre toga je na tome insistirao ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je ranije da bi svako proglašenje zone zabrane letova nad Ukrajinom Moskva shvatila kao „učešće u oružanom sukobu“. Štab teritorijalne odbrane Donjecke republike saopštio je u utorak da ukrajinske snage u gradu Slavjansku drže kao taoce 17 dece.

  • GOCA BG

    15.3.2022 #1 Author

    Dokle je ovo doslo,sto vise Ukrajna ne prihvati to sto Moskva trazi i da se zavrsi ova agonija…

    Odgovori

  • JANA

    15.3.2022 #2 Author

    Samo da se smiri ova situacija mnogo nevinog naroda pati

    Odgovori

  • Milovan94

    15.3.2022 #3 Author

    Pregovori će na kraju datu rezultat siguran sam

    Odgovori

  • NINO

    16.3.2022 #4 Author

    Koliko nevinog naroda strada zbog necijeg apsolutistickog i manipulativnog nacina vlasti.

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    16.3.2022 #5 Author

    Neće niko da popusti…

    Odgovori

  • JOVANA

    16.3.2022 #6 Author

    Nikako da popuste, jadan narod.

    Odgovori

  • ZVE84

    20.3.2022 #7 Author

    Zabrana letova samo može da proširi sukob

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...