Signali da bi Kijev i Moskva mogli da okončaju sukob

Putin: Postoje pozitivni pomaci u pregovorima

SvetVesti

11.3.2022 15:16 Autor: Vladimir Jokanović 15

Putin: Postoje pozitivni pomaci u pregovorima Putin: Postoje pozitivni pomaci u pregovorima
Postoje određeni pozitivni pomaci u pregovaračkom procesu sa Ukrajinom, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa beloruskim liderom Aleksandrom Lukašenkom u petak... Putin: Postoje pozitivni pomaci u pregovorima

Postoje određeni pozitivni pomaci u pregovaračkom procesu sa Ukrajinom, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa beloruskim liderom Aleksandrom Lukašenkom u petak u Moskvi. „O svemu tome ću detaljnije ispričati“, rekao je Putin.

„Postoje određeni pozitivni pomaci, o čemu su me obavestili pregovarači sa naše strane“, naveo je Putin, prenose RIA Novosti. Predsednik Belorusije rekao je da su lideri u stalnom kontaktu u vezi sa situacijom u Ukrajini. „Zaista, mi smo u stalnom kontaktu, jer smo osećali da će vremena biti teška“, kazao je Lukašenko.

Prema izvorima iz Kijeva, Ukrajina traži bezbednosne garancije od SAD, evropskih zemalja i Moskve kao deo mogućeg rešenja krize nakon sukoba. Kijev prihvata da je njegov dugoročni cilj priključenju u NATO daleko zbog protivljenja Moskve i umesto toga traži odvojeni bezbednosni sporazum u bliskoj budućnosti, rekao je u petak savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak, prenosi Finansial Times.

Izjava Podoljaka usledila je dan nakon neuspelih mirovnih pregovora između ukrajinskog i ruskog ministra spoljnih poslova Dmitra Kulebe i Sergeja Lavrova u Turskoj. Bio je to prvi sastanak između Kijeva i Moskve na najvišem diplomatskom nivou od 24. februara kada je ruska vojska ušla na teritoriju Ukrajine.

Foto: Beta/AP

„NATO još nije spreman da prihvati Ukrajinu kao bezuslovnog partnera. Ova neizvesnost, kako razumemo, trajaće dugo“, naveo je Podoljak. On je dodao da Ukrajina razgovara sa Rusijom i Zapadom o „novim formatima evropske bezbednosti“, koji bi Ukrajini mogli da daju garancije „uporedive“ sa članom 5. NATO ugovora. Član 5. precizira zajedničku odbranu svih NATO zemalja u slučaju napada na bilo koju od njih.

Rusija je zatražila da se u petak održi sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj bi se razgovaralo o vojno-biološkim aktivnostima Sjedinjenih Američkih Država u Ukrajini, napisao je na svom Twitteru prvi zamenik predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski, prenosi Sputnik.

Ruska agencija navodi da je Moskva objavila „režim tišine“ 11. marta u cilju izlaska civila iz ukrajinskih gradova, saopštio je u petak ujutru Međuresorni koordinacioni štab Ruske Federacije za humanitarnu aktivnost u Ukrajini.

Rusija je spremna da obezbedi humanitarne koridore (bezbednost prolaska ljudi, kao i prolaz autobuskih konvoja i civilnih vozila)“ iz Kijeva, Černigova, Sumija, Harkova, Marijupolja biće otvoreni u nekoliko pravaca.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je spreman da direktno razgovara s ruskim predsednikom Putinom uz međunarodne posrednike, ali Kijev ne namerava da pravi kompromise, izjavio je u četvrtak zamenik šefa kabineta Zelenskog Igor Žovkva.

  • Milovan94

    11.3.2022 #1 Author

    Nadamo se da će stvarno biti pomaka u pregovorima.

    Odgovori

  • Dragana

    11.3.2022 #2 Author

    Samo da se diplomatski resi.

    Odgovori

  • TINA

    11.3.2022 #3 Author

    Mora se naci mirno resenje

    Odgovori

  • TATJANA

    11.3.2022 #4 Author

    Ko zna koliko ce biti neizvesno

    Odgovori

  • DANA

    11.3.2022 #5 Author

    DAJ BOZE

    Odgovori

  • SNEZANA

    11.3.2022 #6 Author

    Neka pobedi mir 🙏

    Odgovori

  • IVAN

    11.3.2022 #7 Author

    Daj Boze,mada cisto sumnjam.

    Odgovori

  • DANIJELA

    11.3.2022 #8 Author

    Daj Boze da samo sto pre stanu sukobi i nadju neko srednje resenje.

    Odgovori

  • GOCA BG

    11.3.2022 #9 Author

    Nisam bas optimista…

    Odgovori

  • DEKSI

    12.3.2022 #10 Author

    Valjda ce se naci neko resenje, videcemo..

    Odgovori

  • BRANA19

    12.3.2022 #11 Author

    Ko ce i njih znati , samo neka bude mir!

    Odgovori

  • ZVE84

    12.3.2022 #12 Author

    I na kraju će ipak bizi onako kako Putin kaže! Džaba ste se busali!

    Odgovori

  • Milovan94

    12.3.2022 #13 Author

    Samo pregovorima i diplomatijom se može rešiti ovaj sukob i to je tako.

    Odgovori

  • MAJALG

    12.3.2022 #14 Author

    Mislim da se ovde ceka kapitulacija Ukrajine a da su pregovori tesko ostvarivi.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    17.3.2022 #15 Author

    Sigurna sam da Rusija želi što manje civilnih žrtava i da je ovo morala da uradi iako će i sama platiti cenu ali i cela Evropa.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...