Biološke laboratorije u Ukrajini

Opasni agensi u ratnoj zoni

SvetVesti

10.3.2022 12:07 Autor: Vladimir Jokanović 9

Opasni agensi u ratnoj zoni Opasni agensi u ratnoj zoni
Opasni biološki agensi nalaze se u haotičnoj ratnoj zoni u Ukrajini, dok Moskva i Vašington razmenjuju međusobne optužbe o njihovom poreklu i nameni. Moskva... Opasni agensi u ratnoj zoni

Opasni biološki agensi nalaze se u haotičnoj ratnoj zoni u Ukrajini, dok Moskva i Vašington razmenjuju međusobne optužbe o njihovom poreklu i nameni. Moskva tvrdi da ima dokaze da je cilj bioloških istraživanja u Ukrajini, koje finansira Pentagon, stvaranje mehanizma za tajno širenje smrtonosnih patogena. Pentagon je odbacio ove tvrdnje kao lažne, navodeći da je reč o klasičnoj ruskoj propagandi.

„U biolaboratorijama koje su finansirale Sjedinjene Američke Države u Ukrajini sprovođeni su eksperimenti sa korona virusima slepih miševa“, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane, general-major Igor Konašenkov, prenosi Sputnik. Ruski stručnjaci iz trupa radijacione, hemijske i biološke odbrane proučili su dokumente o prenosu ljudskih biomaterijala uzetih u Ukrajini u inostranstvo po instrukcijama predstavnika SAD, naveo je portparol.

SAD su u sredu demantovale ponovljene ruske optužbe da Vašington upravlja laboratorijama za biološki rat u Ukrajini, nazivajući ove tvrdnje „smešnim“, sugerišući da Moskva možda postavlja temelje za upotrebu hemijskog i biološkog oružja. „Ruske optužbe su apsurdne i smešne. Gomila gluposti. Nema ništa od toga. To je klasična ruska propaganda“, izjavio je portparol Pentagona Džon Kirbi (John Kirby).

Istovremeno, Stejt department saopštio je da Rusija „izmišlja lažne izgovore u pokušaju da opravda svoje užasne akcije u Ukrajini“, prenosi Reuters.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova navela je da Moskva ima dokumente koji pokazuju da je ukrajinsko Ministarstvo zdravlja naredilo uništavanje uzoraka kuge, kolere, antraksa i drugih patogena pre 24. februara kada su ruske vojne snage ušle u Ukrajinu.

U međuvremenu, zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland (Victoria Nuland) svedočila je u Senatu, a jedno od pitanja bilo je da li Ukrajina ima hemijsko ili biološko oružje. „Ukrajina ima objekte za biološka istraživanja i mi smo veoma zabrinuti da bi ruske trupe mogle da preuzmu kontrolu nad njima. Radimo sa Ukrajincima kako bismo sprečili da neki od tih materijala padnu u ruke ruskih snaga“, odgovorila je Nuland.

Neki američki mediji, kao USA Today, koji su se pozvali na neimenovane izvore, tvrdili su na samom početku ruske vojne intervencije u Ukrajini da tamo ne postoje američke biolaboratorije i da je reč o ruskoj dezinformativnoj kampanji, kao i da Rusija i Kina udruženim snagama šire lažne tvrdnje o američkim biolaboratorijama u Ukrajini, prenosi Fox News.

Kinesko Ministarstvo spoljnjih poslova pozvalo je SAD da objave detalje o svojim biološkim laboratorijama u Ukrajini i apelovalo na relevantne strane da osiguraju njihovu bezbednost.

„Naročito SAD, kao strana koja najbolje poznaje laboratorije, treba da objave relevantne specifične informacije što pre je moguće, uključujući koji virusi se čuvaju i istraživanja koja su sprovedena“, navelo je kinesko Ministarstvo.

UN nemaju informacije koje dokazuju da su u Ukrajini prisutne biolaboratorije za sprovođenje vojno-biološkog programa, rekao je potparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik (Stephane Dujarric). „U ovom trenutku nemamo informacije koje bi potvrdile ove izveštaje ili navode o ovakvim laboratorijama“, naveo je Dižarik, prenosi TASS.

  • SANJA

    10.3.2022 #1 Author

    Eo je jos jedna pandemija u budn7cnosti,ako nas ne izbrisu skroz na skroz

    Odgovori

  • MAJA

    10.3.2022 #2 Author

    Sećamo se 99.godine i osirumašenog uranijuma od koga se i 23 god. posle bombardovanja oporavljamo

    Odgovori

  • Milovan94

    10.3.2022 #3 Author

    Ko zna šta nas sve očekuje jer ovo nikako ne izgleda na dobro

    Odgovori

  • STRELAC

    10.3.2022 #4 Author

    I ko ce snositi posledice kada ljudi pocnu da se razboljevaju od raka i ko zna jos od kojih bolestina?

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    10.3.2022 #5 Author

    ovo su opasne igre. svi sada peru ruke biološki ratovi su buduće katastrofe nažalost od toga se ne možemo odbraniti

    Odgovori

  • Emilija

    10.3.2022 #6 Author

    Kako smo samo mi prosli

    Odgovori

  • GAGA

    10.3.2022 #7 Author

    Sada je valjda jasno ko je najodgovorniji

    Odgovori

  • ZVE84

    11.3.2022 #8 Author

    Svi se ograđuju i prebacuju loptu jedni na druge, a istina i posledice će tek izaći na videlo….

    Odgovori

  • SNEZANA

    11.3.2022 #9 Author

    Posledice ce biti velike

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...