Prekid vatre u Ukrajini zbog evakuacije civila

Pentagon odbio predlog Varšave o slanju aviona Kijevu

SvetVesti

9.3.2022 12:16 Autor: Vladimir Jokanović 3

Pentagon odbio predlog Varšave o slanju aviona Kijevu Pentagon odbio predlog Varšave o slanju aviona Kijevu
Rusija i Ukrajina postigle su dogovor u sredu o jednodnevnom prekidu vatre kako bi omogućile bezbednu evakuaciju civila iz Kijeva, Černihova, Sumija, Harkova i... Pentagon odbio predlog Varšave o slanju aviona Kijevu

Rusija i Ukrajina postigle su dogovor u sredu o jednodnevnom prekidu vatre kako bi omogućile bezbednu evakuaciju civila iz Kijeva, Černihova, Sumija, Harkova i Marijupolja. Obe strane potvrdile su da će poštovati „režim tišine“ oko koridora za evakuaciju, koji je stupio na snagu u devet sati ujutru.

Ukrajina će pokušati da evakuiše civile kroz šest „humanitarnih koridora“, navela je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk, prenosi France24. Istovremeno, štab teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike upozorio je da Kijev priprema provokacije na humanitarnim koridorima, preneli su ruski mediji.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je originalnu tajnu naredbu komandanta Nacionalne garde Ukrajine od 22. januara 2022. godine o ofanzivi na Donbas u martu ove godine, saopštio je portparol Ministarstva, general-major Igor Konašenkov, prenosi TASS.


„Tokom sprovođenja specijalne vojne operacije ruski vojnici su došli do tajnih dokumenata komande Nacionalne garde Ukrajine. Ta dokumenta potvrđuju da je kijevski režim tajno pripremao ofanzivnu operaciju na Donbas u martu 2022. godine“, naveo je Konašenkov. Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini preduhitrila je i osujetila sveobuhvatnu ofanzivu udarnih grupa ukrajinske vojske na LNR i DNR koja je planirana u martu ove godine, izjavio je Konašenkov, prenosi Sputnik.

Foto: Beta/AP

Ministarstvo spoljnjih poslova Ukrajine demantovalo je navode Ruske Federacije o stvaranju biološkog oružja u Ukrajini, nazivajući ih dezinformacijom i provokacijom. Kijev tvrdi da Rusija nastavlja da širi dezinformacije o oružju za masovno uništenje u Ukrajini, prenosi Al Jazeera, pozivajući se na ukrajinsku novinsku agenciju Unian.

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova je citiralo Ministarstvo zdravstva, koje je demantovalo informacije ruskih medija o “hitnom čišćenju tragova vojno-biološkog programa koji finansira Ministarstvo odbrane SAD” i “uništavanju ekstremno opasnih patogena”. Ministarstvo zdravstva Ukrajine ističe da u toj zemlji nema američkih laboratorija.

Prema navodima Sputnika, „nakon činjenice o postojanju biolaboratorija na teritoriji Ukrajine, koje bi mogle da posluže za vođenje biološkog rata protiv Rusije, pojavile su se i vesti o mogućnosti da je kijevski režim sposoban da proizvede „prljavu“ nuklearnu bombu, koja bi takođe mogla da nanese nesagledivu štetu, ne samo Rusiji“.

Foto: Beta/AP

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je SAD da objave sve detalje o svojim biološkim laboratorijama u Ukrajini i pozvalo relevantne strane da osiguraju njihovu bezbednost. Prema navodima kineske agencije Sinhua, Rusija je tokom vojnih operacija otkrila da SAD koriste objekte u Ukrajini za biološke vojne programe.

„Još jednom apelujemo na američku stranu da u potpunosti razjasni svoje biološke vojne aktivnosti u zemlji i inostranstvu i da prihvati multilateralnu verifikaciju“, saopštilo je kinesko ministarstvo. Prema navodima Sputnika, zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland (Victoria Nuland) izjavila je da u Ukrajini postoje objekti za biološka istraživanja, kao i da trenutno Kijev i Vašington rade na tome da materijali koji su prikupljeni ne dospeju u ruke ruskih snaga.

U međuvremenu, SAD su odbile ponudu NATO saveznika, Poljske, da svoje lovce ruske proizvodnje MiG-29 prebaci u američku bazu u Nemačkoj kao način da se snabdeju ukrajinske vazduhoplovne snage u odbrani protiv ruskih trupa. SAD pokušavaju da ubrzaju isporuku oružja Ukrajini. Međutim, mogućnost da borbeni avion sa NATO teritorije leti u ratnu zonu „izaziva ozbiljnu zabrinutost u celom NATO savezu“, saopšteno je iz Pentagona, prenosi Glas Amerike.

NATO je saopštio da ne želi direktan konflikt sa Rusijom, nuklearnom silom, a američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) odbacio je mogućnost slanja američkih trupa da se bore u Ukrajini što bi se, prema navodima Pentagona, odnosilo na kopnene ili vazduhoplovne snage. „Jednostavno nam nije jasno da postoji značajan razlog za to“, saopštio je Pentagon.

Potpredsednica SAD Kamala Harris posetiće Varšavu i Bukurešt u četvrtak i petak, kako bi pokazala jedinstvo sa Poljskom i Rumunijom. SAD su pojačale prisustvo svojih trupa u Poljskoj i Rumuniji, a prema navodima NPR, Haris želi da razgovara o tome kako SAD mogu da pruže podršku izbeglicama iz Ukrajine, od kojih se polovina odnosno oko milion, nalazi u Poljskoj.

  • Milovan94

    9.3.2022 #1 Author

    Pa naravno da su odbili. Nisam ni očekivao da će prihvatiti

    Odgovori

  • Emilija

    9.3.2022 #2 Author

    Jer nato nece konflikt sa Rusijom.

    Odgovori

  • SNEZANA

    9.3.2022 #3 Author

    Samo da se situacija stabilizuje.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...