Osmomartovsko zatišje na ukrajinskom frontu

Evropa očekuje od Kine da bude mirovni posrednik

EUSvetVesti

8.3.2022 16:31 Autor: Vladimir Jokanović 12

Evropa očekuje od Kine da bude mirovni posrednik Evropa očekuje od Kine da bude mirovni posrednik
Kineski predsednik Si Đinping pozvao je u utorak na „maksimalnu uzdržanost“ u Ukrajini, i rekao je da Kinu „boli što vidi kako se ratni... Evropa očekuje od Kine da bude mirovni posrednik

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je u utorak na „maksimalnu uzdržanost“ u Ukrajini, i rekao je da Kinu „boli što vidi kako se ratni plamen ponovo rasplamsava u Evropi“. Si je govorio na virtuelnom sastanku sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom (Olaf Scholz).

On je istakao da tri zemlje treba da zajednički podrže mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine, javila je kineska državna televizija CCTV, prenosi Reuters. Si je takođe rekao da Francuska i Nemačka treba da ulože napore da smanje negativne uticaje krize i izrazio zabrinutost zbog uticaja sankcija na stabilnost globalnih finansija, snabdevanja energijom, transporta i lanaca snabdevanja.

„Nakon što je podsetio na važnost principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta i izrazio žaljenje zbog najnovijih dešavanja, predsednik Si je dao podršku naporima Francuske i Nemačke da dogovore prekid vatre i potrebi da se garantuje koordinacija humanitarne pomoći u Ukrajini“, navedeno je u saopštenju Jelisejske palate, prenosi Financial Times.

Kinu, koja je okrivila SAD i NATO za rat u Ukrajini i nije osudila vojnu intervenciju Rusije, Ukrajina je ipak identifikovala kao mogućeg posrednika u pronalaženju mirnog rešenja. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je dobio uveravanja da je „Kina zainteresovana da zaustavi ovaj rat“.

Foto: Beta/AP

Kina, koja je odbila da osudi ruske akcije u Ukrajini ili da ih nazove invazijom, u više navrata je izrazila protivljenje onome što opisuje kao nezakonite sankcije Rusiji. Peking je u ponedeljak potvrdio da je Moskva njegov najvažniji strateški partner, a obim trgovinske razmene dve zemlje porastao je za 38,5 odsto u prva dva meseca tekuće godine u odnosu na isti period lane.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj (Josep Borrell) izjasnio se ranije za posredovanje Kine u ukrajinskoj krizi. „Ne postoji alternativa. To mora da bude Kina, verujem u to“, rekao je Borel, prenosi kineski Global Post.

Savetnik predsednika Ukrajine Mihail Podoljak izjavio je u utorak da je Kijev spreman da razmotri pitanje odbijanja članstva u NATO ako zauzvrat dobije garancije bezbednosti, preneo je Sputnik. „Spremni smo za konstruktivne pregovore o ključnim pitanjima. Naravno da je glavno pitanje – bezbednosti. Obustava borbenih dejstava. Što se tiče političkih pitanja, predsednik Vladimir Zelenski ne boji se da o svemu tome razgovara sa Rusijom“, rekao je Podoljak.

Kako je rekao Podoljak, neophodno je da Ukrajina dobije precizne, pismene i pravno obavezujuće garancije u uslovima kada NATO otvoreno govori da ne želi Ukrajinu kao svoju članicu. „O detaljima je trenutno govoriti besmisleno. Sada je glavno fizički zaštititi Ukrajinu“, kazao je on. Podoljak je takođe kazao i da Kijev neće prihvatiti bilo kakve ultimatume koje bude iznela Rusija.

Rusija je zbog 8. marta uvela „režim tišine“ u Ukrajini, ali evakuacija civila iz gradova pod opsadom teče sporo. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da transatlantski vojni savez predvođen Sjedinjenim Američkim Državama ima „odgovornost“ da osigura da ruska ofanziva „ne eskalira i ne proširi se izvan Ukrajine“. „Štitićemo i braniti svaki pedalj savezničke teritorije”, rekao je Stoltenberg novinarima tokom posete Letoniji.

  • MARKO7

    8.3.2022 #1 Author

    Pa to se od njih svakako i očekuje.. Bravo za Kinu!

    Odgovori

  • GAGA

    8.3.2022 #2 Author

    Sad kad su zakuvali, dobra im Kina

    Odgovori

  • STEFAN

    8.3.2022 #3 Author

    Kina je odlicna svaka cast!

    Odgovori

    • Vockica

      9.3.2022 #4 Author

      To se i očekivalo da Kina bude posrednik

      Odgovori

  • Milovan94

    8.3.2022 #5 Author

    Neko u sukobu mora biti posrednik, da li će biti Kina videćemo. Mogao bi i zvanični Beograd da bude to.

    Odgovori

    • VILENJAK

      8.3.2022 #6 Author

      Mi? Teška priča… 😄

      Odgovori

    • ZVEZDICA01

      9.3.2022 #7 Author

      Zašto Beograd? Ne bih da nas umešaju, najbolje je držati se po strani…

      Odgovori

  • DANIJELA

    8.3.2022 #8 Author

    Kina kao glas razuma i celoj situaciji.

    Odgovori

  • LUKA

    8.3.2022 #9 Author

    Slazem se videcemo ko ce biti?

    Odgovori

  • GOCA BG

    8.3.2022 #10 Author

    Ovakav potez se i ocekivao od Kine…

    Odgovori

  • MAJA

    9.3.2022 #11 Author

    Uvek ima medijatora i mirotvoraca kad je ovakvo stanje…Taj posrednik bi trebalo biti nepristrasan i da strasti smiruje

    Odgovori

  • Vockica

    9.3.2022 #12 Author

    To se i očekivalo da Kina bude posrednik

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...