Međusobne optužbe ruske i ukrajinske strane

Pregovori o evakuaciji civila iz gradova

SvetVesti

7.3.2022 16:11 Autor: Vladimir Jokanović 5

Pregovori o evakuaciji civila iz gradova Pregovori o evakuaciji civila iz gradova
Rusija je spremna da obustavi specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini u svakom trenutku ukoliko Kijev ispuni uslove Moskve, izjavio je uoči treće runde pregovora... Pregovori o evakuaciji civila iz gradova

Rusija je spremna da obustavi specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini u svakom trenutku ukoliko Kijev ispuni uslove Moskve, izjavio je uoči treće runde pregovora portparol Kremlja Dmitrij Peskov. „Preneli smo to ukrajinskoj strani, da sve može biti obustavljeno istog trenutka“, rekao je Peskov.

Kako je precizirao Peskov, Ukrajina je dužna da unese izmene u Ustavu da se odriče bilo kakvih namera da ulazi u vojne blokove, da prizna Donjecju i Lugansku Narodnu Republiku kao nezavisne države i da prizna Krim ruskim, prenosi Sputnik.

„Završavamo proces demilitarizacije Ukrajine. Ukrajinci bi trebalo da obustave borbena dejstva“, dodao je Peskov. Treća runda pregovora održava se u ponedeljak na poljsko-beloruskoj granici. Moskva je najavila privremeni prekid vatre i plan za evakuaciju Ukrajinaca iz nekoliko gradova, uglavnom u Rusiju i Belorusiju, prenosi Al Jazeera.

Kijev je odbacio taj predlog kao „nemoralan“, a francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron), nazvao ga je „ciničnim“. „Ne poznajem mnogo Ukrajinaca koji žele da se sklone u Rusiju“, rekao je Makron. On je ocenio da je predlog o evakuaciji ukrajinskih civila u Rusiju i Belorusiju „neprihvatljiv“.

Sastanak Rusije i Ukrajine na najvišem diplomatskom nivou od početka rata biće održan u četvrtak u Turskoj. Tada bi u Antaliji trebalo da se sastanu ministri spoljnih poslova Ukrajine i Rusije, Dmitro Kuleba i Sergej Lavrov, a domaćin sastanka biće šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu, prenosi Financial Times.

Pred početak pregovora u ponedeljak, šef ruske delegacije Vladimir Medinski optužio je nacionaliste u Ukrajini da koriste civile kao živi štit. „Nacionalisti koji su zauzeli položaje u gradovima i dalje drže civile tamo, koristeći ih indirektno i direktno kao živi štit. To je naravno ratni zločin koji će se u skladu s tim istraživati“, naveo je Medinski.

On je dodao da Rusija žali što, uprkos dogovorima postignutim tokom poslednje runde pregovora sa Ukrajinom, nijedan od humanitarnih koridora za izlazak civila iz gradova u kojima se vode borbe nije u potpunosti proradio.

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom (Charles Michel) o situaciji u Ukrajini. Putin je, kako prenosi Sputnik, naveo da ruska vojska preduzima sve moguće mere da spasi živote civila, kao i da ukrajinski nacionalistički bataljoni sprečavaju njihovu evakuaciju, saopštio je Kremlj.

  • MARKO7

    7.3.2022 #1 Author

    Pa trebali bih se potruditi da ih sto pre evakuišu…

    Odgovori

  • SANJA

    7.3.2022 #2 Author

    Rusi ne diraju civile……

    Odgovori

  • GOCA BG

    7.3.2022 #3 Author

    Jadni ljudi…a da li ce u cetvrtak doci do nekog dogovora ???!!!!

    Odgovori

  • ZVE84

    7.3.2022 #4 Author

    Bitno je skloniti nedužne, a vojska neka se bije između sebe – ako baš mora!

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    8.3.2022 #5 Author

    Tuga.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...