Rekordan rast trgovinske razmene Kine i Rusije

Moskva najvažniji strateški partner Pekinga

SvetVesti

7.3.2022 15:16 Autor: Vladimir Jokanović 9

Moskva najvažniji strateški partner Pekinga Moskva najvažniji strateški partner Pekinga
Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji nazvao je u ponedeljak Rusiju „najvažnijim strateškim partnerom Pekinga“. On je rekao da veze Moskve i Pekinga predstavljaju... Moskva najvažniji strateški partner Pekinga

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji nazvao je u ponedeljak Rusiju „najvažnijim strateškim partnerom Pekinga“. On je rekao da veze Moskve i Pekinga predstavljaju „jedan od najvažnijih bilateralnih odnosa u svetu“.

Kina je postupila drugačije od Sjedinjenih Američkih Država, Evropske Unije i drugih koji su uveli sankcije Rusiji posle njene vojne intervencije u Ukrajini. Peking je naveo da sankcije stvaraju nova pitanja i prete političkom rešenju sukoba, prenosi ABC News.

„Bez obzira na to koliko je opasan međunarodni pejzaž mi ćemo zadržati naš strateški fokus i promovisati razvoj sveobuhvatnog kinesko-ruskog partnerstva u novoj eri“, rekao je Vang na konferenciji za novinare. „Prijateljstvo između dva naroda je čelično“, dodao je šef kineske diplomatije.


Obim trgovine između Kine i Rusije dostigao je najveći rast u poslednjih 12 godina nakon što je ojačala za 38,5 odsto na 26,4 milijarde dolara u odnosu na prethodnu godinu, prema kombinovanim podacima za januar i februar, prenosi South China Morning Post.

Foto: Pixabay.com

To je najviša stopa rasta za prva dva meseca u godini od 2010. godine i predstavlja dvostruki rast ukupne kineske trgovine tokom istog perioda. Uvoz iz Rusije dostigao je 13,8 milijardi dolara, što je povećanje od 35,8 odsto. Vrednost kineskog izvoza u Rusiju porastao je za 41,5 odsto u prva dva meseca tekuće godine na 12,6 milijardi dolara. Ukupan kineski izvoz porastao je za 16,3 odsto u prva dva meseca ove godine.

Peking se uzdržao od izbora strane u ukrajinskom sukobu i više puta je ponovio da će održavati normalne trgovinske odnose i sa Rusijom i sa Ukrajinom. Nekoliko sati nakon što su ruske trupe ušle u Ukrajinu, Kina je objavila da je ukinula sva ograničenja na uvoz ruske pšenice.

Prema ocenama kineskih ekonomskih analitičara, sukob Rusije i Ukrajine doneće veću neizvesnost globalnom ekonomskom razvoju. I Rusija i Ukrajina su učesnici inicijative „Pojas i put“. Kina će nastaviti da sarađuju sa zemljama učesnicama, uključujući Rusiju i Ukrajinu u duhu miroljubive saradnje, ističu kineski stručnjaci.

  • MARKO7

    7.3.2022 #1 Author

    Pa zato kinezi i ne žele problem sa kinom… Dobra objava!

    Odgovori

  • GOCA BG

    7.3.2022 #2 Author

    Trenutno Rusija i moze da trguje sa Azijom i na taj nacin nadomesti gubitke od strane evrope…

    Odgovori

  • ZVE84

    7.3.2022 #3 Author

    Najjači savez Kina – Srbija – Rusija! 💪

    Odgovori

  • STRELAC

    7.3.2022 #4 Author

    Dobro i jednima i drugima.Sto bi Kinezi dovodili u pitanje saradnju sa Rusima zbog tamo neke Ukrajine?

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    8.3.2022 #5 Author

    Znaju se prioriteti

    Odgovori

  • CELEKRALJ

    8.3.2022 #6 Author

    Sve ih više i više cenim

    Odgovori

  • Dragana

    8.3.2022 #7 Author

    Sve nasi prijatelji

    Odgovori

  • Ika

    8.3.2022 #8 Author

    Istocne zemlje se drze zajedno oduvek

    Odgovori

  • LUKA

    8.3.2022 #9 Author

    Tako I treba

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...