Netrpeljivost prema Kinezima u Ukrajini

Peking organizuje evakuaciju svojih državljana

SvetVesti

2.3.2022 12:10 Autor: Vladimir Jokanović 10

Peking organizuje evakuaciju svojih državljana Peking organizuje evakuaciju svojih državljana
Kina je „izuzetno zabrinuta“ za civile u Ukrajini, rekao je ministar spoljnih poslova te zemlje Vang Ji u razgovoru sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom.... Peking organizuje evakuaciju svojih državljana

Kina je „izuzetno zabrinuta“ za civile u Ukrajini, rekao je ministar spoljnih poslova te zemlje Vang Ji u razgovoru sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom. Vang je takođe „izrazio žaljenje zbog izbijanja sukoba između Rusije i Ukrajine“.

Prema navodima kineskog Global Timesa, kineska ambasada u Kijevu pripremila je evakuaciju oko 2.300 svojih državljana iz Ukrajine. Većina njih upućena je autobusima prema susednim zemljama na zapadu, a manji broj njih putuje vozovima. Razgovor dvojice ministara obavljen je dok su se ruski vojni konvoji približavali glavnom gradu Ukrajine.

Kineski studenti, kojih je oko 400 u Kijevu, svedoče da nailaze na netrpeljivost lokalnog stanovništva poslednjih dana. Prema svedočenju kineske studentkinje, koje je preneo Financial Times, odlazak u sklonište postao je „veoma neprijatan, jer su meštani sada neprijateljski raspoloženi“.

Razlog tome je, kako prenosi britanski list, odbijanje Pekinga da kritikuje Rusiju zbog njene invazije na Ukrajinu, kao i trend ismevanja Ukrajinje i veličanje ruske vojne moći na kineskim društvenim mrežama. Peking je pozvao Ukrajinu da osigura bezbednost kineskih državljana.

„Uvek predlažemo da se poštuju suverenitet i teritorijalni integritet svake zemlje, a Kina poziva na pregovore dve strane kako bi se pronašlo rešenje za trenutnu krizu i podržava sve konstruktivne napore međunarodnog društva koji podstiču političko rešenje krize“, naveo je Vang.

Posle razgovora ministara Vanga i Kulebe, kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se Ukrajina „raduje naporima kineskog posredovanja za prekid vatre“. Vang je naglasio zabrinutost Pekinga za bezbednost oko 6.000 kineskih državljana u Ukrajini, sa kojom ima snažne ekonomske veze. Mediji procenjuju da je do sada ukupno oko 800.000 ljudi napustilo Ukrajinu.

Prema navodima kineskih medija, neki zapadni mediji kao što su CNN i New York Times najavili su da bi odgovor Kine na ukrajinsku krizu „mogao da dovede njene građane u opasnost“. A neki su ocenili da Kina „ostavlja građane na cedilu u Ukrajini“, preuveličavajući relativno mali obim proruskih komentara na društvenim mrežama, što je dovelo do neraspoloženja prema Kinezima u Ukrajini, kako tvrde kineski mediji.

  • NIKOLA.NIDZO

    2.3.2022 #1 Author

    rasizam

    Odgovori

  • VANJA

    2.3.2022 #2 Author

    Svako treba da se zrtvuje za svoje drzavljane!

    Odgovori

  • MADMAX

    2.3.2022 #3 Author

    Botoks se zaigrao Kina neće podržati njegove hirove.

    Odgovori

  • TATJANA

    2.3.2022 #4 Author

    Nimalo lako

    Odgovori

  • MARKO7

    2.3.2022 #5 Author

    Baš je katastrofa, ja se nadam će i kod njih haos proći.

    Odgovori

  • STRELAC

    2.3.2022 #6 Author

    Zaboravice Ukrajinci netrpeljivost cim se ponovo otvore jeftine kineske radnje.Za bolje nazalost vecina njih nema para.Svako cudo tri dana.

    Odgovori

  • GOCA BG

    2.3.2022 #7 Author

    Treba evakuisati svoje ljude sto pre,iz casa u cas se menja situacija…

    Odgovori

  • Anna

    2.3.2022 #8 Author

    Nekako sumnjam da je bio skroman broj komentara. U svakom slučaju nikome nije prijatno da se nađe u Ukrajini u ovom trenutku. Bomba ne bira nacionalnost, boju kože, pol ili starost. Bombe ubijaju sve podjednako.

    Odgovori

  • IVAN

    2.3.2022 #9 Author

    E jadni ljudi,samo da sto manje ima civilnih zrtava.

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    3.3.2022 #10 Author

    Talas izbeglica je već ogroman… Evropa će ih sve primiti!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...