Nema znakova smirivanja ukrajinske krize

Pojačana diplomatska aktivnost i dalje bez rezultata

EUSvetVesti

10.3.2022 15:02 Autor: Vladimir Jokanović 5

Pojačana diplomatska aktivnost i dalje bez rezultata Pojačana diplomatska aktivnost i dalje bez rezultata
Sastanak ministara spoljnih poslova Rusije i Ukrajine, Sergeja Lavrova i Dmitra Kulebe nije doneo vidljiv pomak u odnosima i prema okončanju oružanih sukoba. Sastanak... Pojačana diplomatska aktivnost i dalje bez rezultata

Sastanak ministara spoljnih poslova Rusije i Ukrajine, Sergeja Lavrova i Dmitra Kulebe nije doneo vidljiv pomak u odnosima i prema okončanju oružanih sukoba. Sastanak je trajao oko 90 minuta, a dvojica ministara potvrdili su da će nastaviti razgovore u istom formatu.

„Pokrenuli smo i pitanje prekida vatre na 24 sata, kako bismo rešili najhitnija humanitarna pitanja. Nismo napredovali u tome jer izgleda da u Rusiji postoje drugi donosioci odluka po ovom pitanju. Dao sam sve od sebe da pronađem diplomatsko rešenje za humanitarnu tragediju“, rekao je Kuleba, prenosi Financial Times.

Lavrov je naveo da predlog o otvaranju „humanitarnih korodora“ ostaju na stolu, kao i da ruska specijalna operacija u Ukrajini teče „po planu“. On je ponovio da ukrajinski nacionalisti koriste civile kao živi štit i odbacio optužbe da ruske snage napadaju civilne objekte. „Želimo da vodimo ozbiljan razgovor na beloruskoj platformi, a ne da se zamajavamo sa nekim neformalnim papirima“, rekao je Lavrov, prenosi RT.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu (Mevlüt Çavuşoğlu) prokomentarisao je pregovore Lavrova i Kulebe u Turskoj, rekavši da ne treba očekivati čuda od jednog sastanka. „Važno je da je taj sastanak održan na političkom nivou. Sastanak je bio složen, ali je održan na civilizovan način, strane nisu podizale glas, stepen tenzije nije porastao tokom pregovora“, ocenio je turski ministar, prenosi Sputnik.

Foto: Beta/AP

U međuvremenu, nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) i francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) zatražili su hitan prekid vatre u razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, saopštila je nemačka vlada. Makron i Šolc rekli su Putinu da bilo koje rešenje za rat u Ukrajini mora da dođe kroz pregovore između Ukrajine i Rusije, prenosi Financial Post. Oni su se dogovorili da ostanu u bliskom kontaktu narednih dana.

Evropska unija je dostigla granicu svojih mogućnosti u pogledu ekonomskih sankcija protiv Rusije, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell). „Što se tiče ekonomskih sankcija, naravno, uvek može da se ide dalje, ali smo već dosegli granice onoga što možemo da uradimo. Učinili smo sve što smo mogli“, objasnio je Borelj u intervju za radio France info.

Prema njegovim rečima, reč je o sankcijama velikih razmera, koje su dovele do slabljenja ruske valute za 40 odsto. „To su veoma teške sankcije, koje će ozbiljno opteretiti rusku ekonomiju“, ocenio je on, dodajući da su sankcije u vezi sa zabranom izvoza visokih tehnologija u industrijskom sektoru i drugim sektorima privrede bolne po Rusiju. „Jedna stvar je jasna: potrebno je pomagati Ukrajini koliko je to moguće, ali i izbeći eskalaciju rata. Treba sprečiti da se rat prenese i na druge države i da zaratimo sa Rusijom. To bi bio treći svetski rat“, rekao je Borelj.

Foto: Beta/AP

Kina je pozvala sve strane u ukrajinskom sukobu na mir i preduzimanje više akcija za sprečavanje eskalacije. „Nadamo se da ćemo videti da će borbe i rat prestati što je pre moguće“, rekao je u četvrtak kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, koji je u razgovoru sa šefom francuske diplomatije Žan-Ivom Le Drijanom (Jean-Yves Le Drian) prvi put opisao situaciju u Ukrajini kao „rat“, navodi Reuters, pozivajući se na CCTV.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) najavio je da će održati telefonski razgovor sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom (Recep Tayyip Erdoğan) kako bi razgovarali o najnovijim događajima koji se tiču Rusije i Ukrajine, saopštila je Bela kuća. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo je da će Moskva tražiti informacije od ruske vojske o navodnom bombardovanju dečje bolnice u Mariupolju. Peskov je takođe rekao novinarima da Ukrajina „stalno“ predlaže razgovore između ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i Putina.

Potpredsednica SAD Kamala Haris (Kamala Harris) navela je u četvrtrak u Varšavi da su „SAD i Poljska ujedinjene“ u pomoći Ukrajini i njenom narodu. Haris je doputovala u Poljsku da izgladi nesporazum sa ključnim saveznikom, Poljskom, kako prenosi CNN, nakon što je Varšava predložila da se Ukrajini pomogne slanjem borbenih aviona, dok je Pentagon odbio tu ideju. „Isporučujemo svaki dan u smislu onoga što možemo da učinimo“, rekla je Haris.

  • TATJANA

    10.3.2022 #1 Author

    Nadamo se nekom resenju u sto skorije vreme

    Odgovori

  • Emilija

    10.3.2022 #2 Author

    Nadam se da ce se situacija resiti uskoro

    Odgovori

  • GAGA

    10.3.2022 #3 Author

    Na zalost, nema napretka u pregovorima

    Odgovori

  • MARE

    12.3.2022 #4 Author

    Ukrajinski ljudi su nazalost nevine zrtve i kao u svakom velikom ratu cilj je da ih bude sto vise

    Odgovori

  • ZVE84

    13.3.2022 #5 Author

    Najlakše se ratuje iz fotelja…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...