svetski lideri između dve vatre

Kremlj optužuje Kijev da odlaže mirovne pregovore koji bi mogli da okončaju rat

SvetVesti

17.3.2022 17:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Kremlj optužuje Kijev da odlaže mirovne pregovore koji bi mogli da okončaju rat Kremlj optužuje Kijev da odlaže mirovne pregovore koji bi mogli da okončaju rat
Kremlj je optužio Kijev da usporava pregovore između Rusije i Ukrajine, i dodao da bi rat mogao da se okonča ako Ukrajinci budu delovali... Kremlj optužuje Kijev da odlaže mirovne pregovore koji bi mogli da okončaju rat

Kremlj je optužio Kijev da usporava pregovore između Rusije i Ukrajine, i dodao da bi rat mogao da se okonča ako Ukrajinci budu delovali energičnije.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je nemačke parlamentarce da u Evropi nastaje „novi zid“, i to onaj između zemalja koje su slobodne i koje to nisu. On je ponovio svoje molbe u vezi sa zonom zabrane letove, potez koji su američki i evropski lideri odbacili zbog straha da će započeti svetski rat, piše Financial Times.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da bi velike ruske kompanije i banke mogle da počnu da rade na Krimu, koji je ta zemlja anektirala od Ukrajine 2014. godine, bez straha od zapadnih sankcija.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) i predsednik Kine Si Đinping razgovaraće telefonom u petak o ratu u Ukrajini. Ove nedelje, Sjedinjene Američke Države su saopštile svojim saveznicima da je Kina signalizirala otvorenost da Rusiji pruži vojnu podršku.

Danas je takođe saopšteno da će Ujedinjeni Arapski Emirati raditi sa Rusijom na poboljšanju globalne energetske bezbednosti. Vest dolazi nakon što je britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson) otputovao u UAE i Saudijsku Arabiju da ubedi zalivske države da povećaju proizvodnju nafte, ali nije uspeo da to i obezbedi.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdogan) sugerisao je da bi Vladimir Putin trebalo da se sastane sa Vladimirom Zelenskim. Erdogan je nastavio sa naporima da pomogne u postizanju primirja između Rusije i Ukrajine.

Rusko ministarstvo finansija saopštilo je da je u sredu platilo 117 miliona dolara kamate na svoje dolarske obveznice kompaniji Citi u Londonu, ali nije jasno da li će isplata stići do investitora i izbeći neizvršenje obaveza, sumira Financial Times.

Istovremeno, predsednik Evropske centralne banke upozorio je da bi rat u Ukrajini mogao da izazove „nove inflatorne trendove“.

U četvrtak je austrijska Raiffeisen Bank International saopštila da razmatra napuštanje Rusije, samo nekoliko nedelja nakon što je njen izvršni direktor rekao da će zajmodavac koji ostvaruje trećinu svog profita ostati u zemlji.

Na berzama, evropski Stokk 600 oslabio je 0,42 odsto. Američki referentni indeks S&P 500 pao je za 0,14 odsto, a Nasdaq Composite za 0,3 odsto.

Nafta Brent je u četvrtak porasla je 8,2 odsto na 106,04 dolara po barelu.

  • MAJALG

    17.3.2022 #1 Author

    Nato i EU cuvaju samo svoj interes, u ovom slucaju Ukraina je samo kolateralna steta.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    17.3.2022 #2 Author

    Ukrajina bi trebalo malo više da brine o stradanju svoje zemlje ali pored instruisznog Zelenskog to teško ide a narod niko ne pita ni za sta.

    Odgovori

  • STRELAC

    17.3.2022 #3 Author

    Zelenski bas hoce da uvuce Evropu u rat.

    Odgovori

  • GOCA BG

    17.3.2022 #5 Author

    Postavljen je kao marioneta…

    Odgovori

  • ZVE84

    17.3.2022 #6 Author

    Kako se sa lakoćom prebacuje loptica od jednog ka drugom – IZ FOTELJE

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    18.3.2022 #7 Author

    Popustite! Putin neće odustati. Dosta je više nevinih žrtava.

    Odgovori

  • IVAN

    18.3.2022 #8 Author

    Pljušte optužbe niko da popusti.

    Odgovori

  • Lelica

    18.3.2022 #10 Author

    Svi gledaju svoje interese,neduzan narod ispasta!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.