Promena monetarne politike FED bila očekivana

Rastuća inflacija nadjačala strah od recesije

BankeNovacSvetVesti

17.3.2022 12:52 Autor: Vladimir Jokanović 7

Rastuća inflacija nadjačala strah od recesije Rastuća inflacija nadjačala strah od recesije
Odluka FED-a da povisi kamatne stope je očekivana i najavljivana mesecima. Zanimljivo je da su ostali pri planiranom iznosu, što govori da su odoleli... Rastuća inflacija nadjačala strah od recesije

Odluka FED-a da povisi kamatne stope je očekivana i najavljivana mesecima. Zanimljivo je da su ostali pri planiranom iznosu, što govori da su odoleli novim okolnostima, ocenio je za Biznis.rs naučni saradnik Ekonomskog instituta dr Ivan Nikolić.

„Rast kamatnih stopa je posledica inflatornih pritisaka izazvanih pandemijom korona virusa. Ukrajinska kriza nije uzeta u obzir. Reč je ipak o početku nove monetarne politike, a Evropska centralna banka (ECB) će verovatno uskoro to slediti“, naveo je Nikolić.

Prema njegovim rečima, centralne banke svesne su da zaoštravanje monetarne politike ima recesione efekte, ali je rast kamatnih stopa neizbežan, jer je inflacija značajno viša od ciljanih dva odsto, kako u Sjedinjenim Američkim Državama, tako i u evrozoni.

„Budući da Srbija nije izolovana od sveta, sve ovo se reflektuje i na nas. Energetika, hrana i osnovni proizvodi su poskupeli. U martu ćemo imati višu inflaciju od prognozirane, a sve zavisi od toga kada i kako će se razrešiti ukrajinska kriza“, rekao je Nikolić, dodajući da postoje naznake da bi globalna tržišta mogla brzo da odreaguju na eventualnu stabilizaciju ukrajinske situacije.

Ivan Nikolić / Foto: PrintScreen Youtube

Podsetimo, američka centralna banka (FED) podigla je u sredu svoju referentnu kamatnu stopu u okušaju da obuzda najvišu inflaciju u poslednjih 40 godina. FED je odlučio da podigne za 0,25 procentna kratkoročnu kamatu tako da će ona biti između 0,25 i 0,50 procenata, a odluku je Odbor za monetarnu politiku doneo takoreći jednoglasno.

Američka centralna banka saopštila je da su ekonomska aktivnost i zapošljavanje ojačali od poslednjeg sastanka 25. i 26. januara, ali da inflacija ostaje visoka sa neujednačenom ponudom i potražnjom. FED je revidirao prognoziranu inflaciju od 4,33 odsto u 2022. godini, što je gotovo dva puta više od prognoze s kraja januara.

Odbor za monetarnu politiku FED ocenio je da ruska vojna invazija na Ukrajinu predstavlja dodatni inflatorni rizik.

„Kratkoročno invazija i povezani događaji mogu da izazovu dodatni pritisak na povećanje inflacije i da negativno utiču na ekonomsku aktivnost“, saopštio je FED, predviđajući još povećanja kamatnih stopa u tekućoj godini.

„Rat Rusije i Ukrajine imaće materijalni uticaj na ekonomsku aktivnost i inflaciju kroz veće cene energenata i roba, poremećaj međunarodne trgovine i slabljenje poverenja“, ocenila je Lagard.

  • MAJA

    17.3.2022 #1 Author

    Recesivna monetarna politika i instrumenti koji se odnose na takvu politiku ( a pre svega promene referentne kamatne stope) i sluze da bi se ostvarila ciljana inflacija

    Odgovori

  • Emilija

    17.3.2022 #3 Author

    Vec se osecaju posledice

    Odgovori

  • BIJUTI27

    17.3.2022 #4 Author

    Tek će se osetiti kriza..

    Odgovori

  • ZVE84

    17.3.2022 #5 Author

    Da, za sada su odoleli novim okolnostima… Ali koliko dugo?

    Odgovori

  • IVAN

    18.3.2022 #6 Author

    Vec se osecaju posledice

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    18.3.2022 #7 Author

    inflacija povlači sve probleme na kraju uvek dođe do kraha malih ekonomija

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...