Primanja iz Srbije isplaćuju se u 27 zemalja sveta i svim bivšim jugoslovenskim republikama

Prosečna penzija srpskih penzionera u inostranstvu oko 100 evra

AnalizaBankeNovacSrbijaU fokusu

17.3.2022 14:26 Autor: Marija Jovanović 27

Prosečna penzija srpskih penzionera u inostranstvu oko 100 evra Prosečna penzija srpskih penzionera u inostranstvu oko 100 evra
Penzije i ostala prava ostvarena u Srbiji isplaćuju se u 27 zemalja sveta. Prema podacima za 2021. godinu, od ukupno 13.114 korisnika više od... Prosečna penzija srpskih penzionera u inostranstvu oko 100 evra

Penzije i ostala prava ostvarena u Srbiji isplaćuju se u 27 zemalja sveta. Prema podacima za 2021. godinu, od ukupno 13.114 korisnika više od polovine živi u Nemačkoj – 7.761, slede Austrija sa 2.256 korisnika, Mađarska sa 1.101, dok je u Švedskoj 285 korisnika, u Francuskoj 234, u Švajcarskoj 224, u Češkoj 140, u SAD 135 korisnika…

U Brazil i Grčku šalje se po jedna penzija, u Meksiko dve, Tursku pet, Novi Zeland šest, pokazuju podaci Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje. Samo tokom 2021. godine po ovom osnovu transferisano je više od 1,74 milijarde dinara.

Korisnicima penzija i novčanih naknada iz penzijskog i invalidskog osiguranja koji imaju prebivalište van teritorije Republike Srbije Fond je omogućio isplatu na devizni račun korisnika, otvoren kod poslovne banke u drugoj državi u kojoj korisnik ima regulisano prebivalište, uz troškove koje snosi korisnik, a u skladu sa poslovnom politikom banke, objašnjavaju u PIO fondu za naš portal.

“Republički fond PIO svojim korisnicima sa prebivalištem u inostranstvu isplaćuje penzije u inostranstvo preko domaće banke sa kojom ima potpisan ugovor, a ova banka dalje transferiše sredstva preko korespondentskih banaka do korisnika”, navode u PIO fondu.

Ruka u ruci
Foto: Pixabay.com

Kada je reč o bivšim jugoslovenskim republikama, PIO fond isplaćuje penzije i ostala prava za 49.479 korisnika, prema podacima za 2021. godinu. U državama nastalim na prostoru bivše SFRJ primanja iz Srbije u Republici Srpskoj dobija 12.743 korisnika, Hrvatskoj 12.572, Federaciji BiH 8.289 ljudi, Crnoj Gori 6.638, Severnoj Makedoniji 5.989 i Sloveniji 3.250 korisnika. Tokom prošle godine po ovom osnovu isplaćeno je preko 61,7 miliona evra.

Na pitanje koliki je prosek penzija koji se isplaćuje na račune penzionera koji nemaju prebivalište u Srbiji, u PIO fondu navode je iznos prosečne penzije koju fond isplaćuje u inostranstvo oko 100 evra.

Kada je reč o dinamici isplata koje ležu na račune naših penzionera koji žive van granica Srbije, u države koje su nastale na teritoriji bivše SFRJ penzije se isplaćuju mesečno, za prethodni mesec.

“Za ostale države u inostranstvu prinadležnosti se isplaćuju tromesečno, isključivo zbog visokih bankarskih troškova i relativno niskih iznosa”, ističu u PIO fondu.

Što se tiče penzionera koji su za svoja primanja ovlastili punomoćnike, u fondu objašnjavaju da se ovlašćenja obezbeđuju u bankama gde korisnik ima otvoren račun na koji mu se uplaćuje penzija.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...