Bajden predložio novi budžet

Rekordna mirnodopska vojna potrošnja u SAD

NovacSvetVesti

29.3.2022 11:02 Autor: Vladimir Jokanović 5

Rekordna mirnodopska vojna potrošnja u SAD Rekordna mirnodopska vojna potrošnja u SAD
Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) podneo je Kongresu budžetski predlog u iznosu od 5.790 milijardi dolara, koji poziva na rekordnu mirnodopsku vojnu potrošnju... Rekordna mirnodopska vojna potrošnja u SAD

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) podneo je Kongresu budžetski predlog u iznosu od 5.790 milijardi dolara, koji poziva na rekordnu mirnodopsku vojnu potrošnju i dalju pomoć Ukrajini uz povećanje poreza na bogataše i kompanije, kao i na smanjenje vladinog deficita.

Predlog budžeta za fiskalnu godinu koja počinje 1. oktobra izlaže Bajdenove prioritete, uključujući predizborno obećanje da će bogate kompanije privoleti da plaćaju više poreze. To je za sada lista želja, dok će poslanici na Kapitol hilu doneti konačnu odluku o budžetskim pitanjima, prenosi Reuters.

Budžet Pentagona za fiskalnu 2023. godinu, koji je predložio američki predsednik, uključuje 813 milijardi dolara potrošnje za nacionalnu odbranu, što je povećanje od četiri odsto ili 31 milijardu dolara u odnosu na predlog koji je potpisan ranije ovog meseca. Direktno Pentagonu namenjeno je 773 milijarde dolara, dok je još 40 milijardi za FBI i druge bezbednosne agencije.

Budžet za odbranu Bajdenove administracije ostaje fokusiran na Kinu kao primarni strateški izazov, sa naglaskom na jačanju evropske bezbednosti u svetlu pretnje koju predstavlja ruska invazija Ukrajine, prenosi CNN.

„Ako pogledate sveobuhvatno njene sposobnosti, njenu strategiju, Kina ostaje naša najizazovnija strateška pretnja“, rekao je novinarima neimenovani visoki zvaničnik u Vašingtonu.

Foto: Tanjug/AP

Republikanci su brzo odgovorili na Pentagonov budžet tvrdeći da to nije dovoljno za američku vojsku suočenu sa ruskim napadom na Ukrajinu i kineskim vojnim investicijama, dok su liberalne demokrate kritikovale Bajdenovu administraciju što je uopšte povećala budžet za odbranu.

Budući da je predlog budžeta za 2023. godinu sačinjen pre nego što je Rusija pokrenula vojnu intervenciju u Ukrajini, budžet za odbranu Bajdenova administracija prepoznala je kao „akutnu pretnju“ koju predstavlja Rusija, navedeno je u dokumentima Ministarstva odbrane. Rusija „sledi političku, ekonomsku i vojnu strategiju koja nastoji da razbije NATO“, ocenio je Pentagon.

Budžet za odbranu uključuje 6,9 milijardi dolara finansiranja Evropske inicijative za odvraćanje, čiji je cilj suprotstavljanje ruskoj agresiji i podrška Ukrajini.

U zakonu o potrošnji za fiskalnu 2022. godinu, odobrenom prošlog meseca, Kongres je usvojio dodatni zakon o finansiranju u iznosu 13,6 milijardi dolara za pružanje bezbednosne pomoći Ukrajini i pomoć u njenom snabdevanju oružjem. U zavisnosti od vremena trajanja rata, ostavljena je mogućnost da će SAD odobriti dodatne troškove za Ukrajinu.

Bajden je izjavio da njegova administracija „stvarno napreduje u čišćenju fiskalnog nereda koji je nasledila“ i da će smanjiti federalni deficit za više od 1.300 milijardi dolara ove godine i još 1.000 milijardi kroz planirane rezove u narednoj deceniji. Američka vlada trošila je više nego što je bilo predviđeno budžetom poslednjih 20 godina.

  • IVAN

    29.3.2022 #1 Author

    Samo štednja

    Odgovori

  • Milovan94

    29.3.2022 #2 Author

    Ulaganje toliko u vojsku je bespotrebno

    Odgovori

  • GOCA BG

    29.3.2022 #3 Author

    Trosili vise nego sto je budzet dozvoljavao,a sad ce senilni Bajden da to sve dovede u red…

    Odgovori

  • CELEKRALJ

    31.3.2022 #4 Author

    Bajden želi da iskače iz frižidera kao naš Vučko e pa ne može. 🤣

    Odgovori

  • BIJUTI27

    26.3.2023 #5 Author

    Bajden i Vučko, mrtva trka.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...