Posledice rata u Ukrajini, inflacije i rasta kamata

Rizik od recesije u SAD

AnalizaSvetU fokusuVesti

27.3.2022 12:01 Autor: Vladimir Jokanović 10

Rizik od recesije u SAD Rizik od recesije u SAD
Rat u Ukrajini, ubrzana inflacija i višestruko povećenje kamatnih stopa ugrožavaju američki ekonomski oporavak i uvećavaju izglede da se on zaustavi, kao i da... Rizik od recesije u SAD

Rat u Ukrajini, ubrzana inflacija i višestruko povećenje kamatnih stopa ugrožavaju američki ekonomski oporavak i uvećavaju izglede da se on zaustavi, kao i da SAD uđu u period rececije. „Rizici od recesije su neprijatno visoki i rastu“, procenjuje rejting agencija Moody’s.

Američka ekonomija ima najmanje trećinu izgleda da potone u recesiju u narednih 12 meseci, ocenio je za CNN glavni ekonomista Moody’s Analitics Mark Zandi. „Razumno je biti nervozan. Ruska invazija i skok cena nafte i roba zaista su promenili stvari“, naveo je Zandi.

Pre nego što je Rusija napala Ukrajinu ekonomisti su se nadali da će se cene energenata i ukupna inflacija ohladiti tokom proleća i leta. Sada su izgledi za inflaciju porasli, a cene benzina, hrane, metala i drugih sirovima naglo su napredovale.

Ekonomisti banke Goldman Sachs ranije ovog meseca prognozirali su da su šanse za recesiju u SAD tokom narednih godinu dana porasle na 35 procenata. Goldman Sachs očekuje da će FED biti još agresivniji na narednim sastancima i da će podizati kamatne stope za 50, umesto za 25 baznih poena, prenosi Forbes.

Foto: Pexels/ Karolina Grabowska

Pogoršana slika inflacije mogla bi da natera FED da učini više u pokušaju da spuste inflaciju na zdrav nivo. Potrošačke cene porasle su za 7,9 odsto u februaru, što je najviši godišnji rast u poslednjih 40 godina. Međutim, taj izveštaj nije obuhvatio uticaj ukrajinskig rata.

Zandi je rekao da je jasno da ratu u Ukrajini podstiče inflaciona očekivanja, što je nepovoljan razvoj za zvaničnike FED koji su se nadali da će umiriti strahove od inflacije. FED, prema njegovim rečima, postaje nervozan kada domaćinstva i preduzeća očekuju rast cena.

„To je granica koja se ne može preći. To znači da FED mora da bude veoma agresivan“, rekao je Zandi. Banke Morgan Stanley pridružila se prošle nedelje prognozama da će FED povećati kamatne stope za po pola procenta (50 baznih poena) tokom naredna dva meseca, što bi bilo prvi put od 1994. godine.

„Što jače FED bude kočio, to će biti veća verovatnoća da će privreda otići u recesiju“, naveo je Zandi. Ipak, on je istakao da su izgledi i dalje na strani FED da će uspeti da uspori privredu u samoodrživu ekspanziju. Prema njegovom rečima, za to će biti potrebno i malo sreće.


Predsednik FED Džerom Pauel (Jerome Powelll) rekao je ranije ove nedelje da je američka centralna banka u prošlosti bila u stanju da ukroti inflaciju, bez sloma ekonomije. Kao primere naveo je 1965, 1984 i 1994. godinu.

„Verujem da istorijski podaci pružaju neke osonove za optimizam. Mekana sletanja bila su relativno česta u američkoj monetarnoj ekonomiji“, rekao je Pauel. Bivši ministar finansija SAD Lari Samers (Larry Summers) nazvao je „apsurdnim“ očekivanja FED da će se inflacija brzo ohladiti zahvaljujući rastu u zapošljavanju.

Samers je ranije upozorio da je politika FED ostavila američku ekonomiju na putu ka velikoj recesiji i stagflaciji (recesija u kombinaciji sa inflacijom). S druge strane, Zandi je ocenio da je stagflacija događaj „male verovatnoće“, jer će FED učiniti sve što je potrebno da je izbegne.

  • ZVE84

    27.3.2022 #1 Author

    Rat u Ukrajini i izmišljena inflacija.

    Odgovori

  • VANJA

    27.3.2022 #2 Author

    Povecana kamatna stopa ce napraviti haos!

    Odgovori

  • Milovan94

    27.3.2022 #3 Author

    Pa to je i očekivano jer je ceo svet u krizi. Ovo je globalna politička a naravno i ekonomska kriza.

    Odgovori

  • GOCA BG

    27.3.2022 #4 Author

    Ucinice sve da je izbegnu,a da li ce uspeti to cemo videti…

    Odgovori

  • CELEKRALJ

    27.3.2022 #5 Author

    Sad će im Rusija bit za sve kriva a odavno je sve vodilo ka recesiji bar u SAD-u.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    28.3.2022 #6 Author

    Amerika je već dugo pred vratima recesije zato i radi sve ove manipulacije i huska ja na ratove kako bi nekako profitirala i izvukla se iz krize.

    Odgovori

  • Ika

    28.3.2022 #8 Author

    Kako nece biti kad stampaju pare kao da sutra na postoji..

    Odgovori

  • SNEZANA

    28.3.2022 #9 Author

    Recesija je i u Srbiji.

    Odgovori

  • GINKO

    28.3.2022 #10 Author

    Sve je ovo na neki nacin bespotrebno, Zelenski je previse precenio sebe u odnosu na Putina.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...