Tržišta očekuju da će ove godine sedam puta biti podizana kamata

Američki FED podigao referentnu kamatnu stopu, prvi put od kraja 2018.

BankeBerzaNovacSvetVesti

16.3.2022 21:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Američki FED podigao referentnu kamatnu stopu, prvi put od kraja 2018. Američki FED podigao referentnu kamatnu stopu, prvi put od kraja 2018.
Američka centralna banka (Fed) podigla je danas svoju referentnu kamatnu stopu da se suoči sa inflacijom najvećom u poslednjih 40 godina i sa izgledima... Američki FED podigao referentnu kamatnu stopu, prvi put od kraja 2018.

Američka centralna banka (Fed) podigla je danas svoju referentnu kamatnu stopu da se suoči sa inflacijom najvećom u poslednjih 40 godina i sa izgledima da se pogorša zbog ruske invazije u Ukrajini.

Fed je odlučio da podigne za 0,25 procentna poena kratkoročnu kamatu tako da će ona biti između 0,25 i 0,50 procenata, a odluku je odbor za monetarnu politiku doneo takoreći jednoglasno.

Kako prenosi Beta, američka centralna banka je saopštila da ekonomska aktivnost i zapošljavanje nastavljaju da jačaju od poslednjeg sastanka 25. i 26. januara, ali inflacija ostaje visoka sa neujednačenom ponudom i potražnjom. Ta monetarna institucija prognozira inflaciju od 4,33 odsto u 2022. godini, što je gotovo dva puta više nego što je prognozirano krajem januara.

Posle dvodnevnog sastanka, odbor za monetarnu politiku Feda je ukazao na rizike koje predstavlja ruska vojna invazija Ukrajine i sankcije.

„Kraktoročno invazija i povezani događaji mogu da izazovu dodatni pritisak na povećanje inflacije i da utiču negativno na ekonomsku aktivnost“, navodi se u saopštenju.

Zvaničnici banke predviđaju dodatno podizanje kamatne stope ove godine, i manji porast bruto domaćeg proizvoda za 2022. od ranije prognoziranog, očekujući da će biti 2,8 odsto umesto 4,0 odsto koliko je bilo predviđeno ranije.

Fed je u martu 2020. takoreći spustio na nulu svoju kamatnu stopu da podrži privredu koja se tada suočavala sa širenjem kovida-19. Međutim, poslednjih godinu dana američka privreda pogodjena je talasom porasta cena.

Predsednik Feda Džerom Pauel rekao je da će institucija učiniti sve što može da obuzda inflaciju, a da istovremeno ne blokira ekonomski razvoj.

Tržišta očekuju da će ove godine sedam puta biti podizana kamata, što bi referentnu kamatu podigla na oko 1,75 odsto.

Fed je poslednji put podigao kamatnu stopu u decembru 2018. odine, u jeku trgovinskog rata sa Kinom. Tu odluku je oštro kritikovao tadašnji predsednik Donald Tramp.

  • ZVE84

    20.3.2022 #1 Author

    Na sve strane skaču kamate samo je narod u nepovoljnoj situaciji

    Odgovori

  • GOCA BG

    20.3.2022 #2 Author

    Verujem da je to tacna prognoza…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...