Odbijeno kompromisno rešenje Francuske

Četiri evropske zemlje blokiraju globalnu poresku reformu

EUU fokusuVesti

16.3.2022 19:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Četiri evropske zemlje blokiraju globalnu poresku reformu Četiri evropske zemlje blokiraju globalnu poresku reformu
Četiri evropske zemlje blokirale su predlog francuske o primeni minimalnog poreza na dobit kompanija u Evropskoj uniji. Poljska, Švedska, Estonija i Malta su na... Četiri evropske zemlje blokiraju globalnu poresku reformu

Četiri evropske zemlje blokirale su predlog francuske o primeni minimalnog poreza na dobit kompanija u Evropskoj uniji.

Poljska, Švedska, Estonija i Malta su na taj način zadale globalnoj reformi prekograničnih poreskih pravila. Kako je za promenu poreskog sistema potrebna saglasnost svih 27 zemalja članica EU, francuski ministar finansija Bruno le Mer (Bruno Le Maire) je izjavio da će to pitanje ponovo staviti na dnevni red kada se ministri finansija sastanu u aprilu, piše Reuters.

Na sastanku sa najvišim poreskim zvaničnicima zemalja EU Le Mer je rekao da borba za „pravičan porez zahteva vreme”, dodajući da je važno da “na kraju poreska pravda pobedi”.

Nakon višegodišnjih pregovora, skoro 140 zemalja sveta je postiglo prošlog oktobra dogovor na dva koloseka o minimalnim porezu od 15 odsto na dobit multinacionalnih kompanija, čiji je cilj da se tehnološkim gigantima kao što su Google, Amazon i Facebook oteža izbegavanje obaveza knjiženjem profita u jurisdikcijama sa niskim poreskim stopama.

Francuska, koja trenutno predsedava EU po principu rotacije, zagovara hitno uvođenje reformi prekograničnih poreskih pravila u uniji.

Suočivši se sa nespremnošću nekih zemalja članica za promenu poreskog sistema, Francuska je predložila kompromisno rešenje prema kome bi se primena novih pravila odložila do kraja sledeće godine, umesto da startuje početkom 2023. godine.

Pored toga, u predlogu se garantovala i čvrsta politička opredeljenost koja ne bi dozvolila razdvajanje pomenuta dva koloseka poreske reforme, ali je iz Poljske saopšteno da je to nije dovoljno i da su potrebne jače pravne garancije.

Švedski, estonski i malteški zvaničnici su takođe rekli da ne mogu da potpišu sporazum u sadašnjoj formi, dok su predstavnici Irske i Mađarske, koje su u prošlosti izrazile veliku rezervisanost prema sporazumu, izjavili da su zadovoljni dogovorom.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...