niski korporativni nameti doprineli postizanju jedinstvenih rezultata

Steže se obruč oko poreza na dobit preduzeća u Irskoj

BankeNovacSvetVesti

27.8.2021 19:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Steže se obruč oko poreza na dobit preduzeća u Irskoj Steže se obruč oko poreza na dobit preduzeća u Irskoj
Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) izjavio je da su okolnosti u Irskoj omogućile da se naplaćuje najniža poreska stopa američkim multinacionalnim kompanijama i... Steže se obruč oko poreza na dobit preduzeća u Irskoj

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) izjavio je da su okolnosti u Irskoj omogućile da se naplaćuje najniža poreska stopa američkim multinacionalnim kompanijama i da to čini irsku politiku zastarelom.

Tokom svoje prve posete Irskoj kao francuski lider, Makron je insistirao da njegova vlada ne nastoji prisiliti Irce da se pridruže drugim članicama EU u prihvatanju planova OECD-a za novu globalnu stopu poreza na dobit preduzeća od 15 odsto. Irska je decenijama naplaćivala 12,5 odsto, što je manje od polovine stopa većine članica EU, prenosi Politico.

„Nisam od onih koji vrše pritisak na prijatelja. Mi odlično sarađujemo”, rekao je Makron.

Dok Irska javno insistira da stopa od 12,5 odsto ostane „sveta“, Makron je ukazao na trenutnu analizu mišljenja irske vlade o potencijalnom povećanju kao „veoma dobar signal“. On je istakao da je irski ekonomski model decenijama koristio niske korporativne poreze za postizanje „jedinstvenih“ rezultata.

„Ali sada je situacija sasvim drugačija. Svet nakon pandemije Covid-19 je nov “, napomenuo je on, tvrdeći da će kriza otvoriti put vladama da ulažu više u javno dobro i zahtevati da jake korporacije podmire veći deo tih računa.

„Želim da verujem da ćemo zajedno pronaći pravi put kako bismo postigli zajednički okvir i ispunili ovo minimalno oporezivanje, jer verujem da to ima smisla“, dodao je Makron.

Prema njegovim rečima, građani širom sveta očekuju da velike tehnološke i farmaceutske kompanije, od kojih većina ima svoje evropske kompanije u Irskoj, plaćaju poreze na sličan način kao mala i srednja preduzeća (MSP). Makron je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Irske, Mišelom Martinom (Micheál Martin) potvrdio da su razgovarali o poreskoj politici te države i predloženim reformama OECD –a , i dodao da Irska zadržava „rezerve“ u pogledu predloga OECD -a.

„Za nas postoje značajni izazovi u pogledu ovog procesa“, izjavio je premijer Irske.

Iza kulisa, irski zvaničnici ističu da veruju da se druge zemlje drže po strani, ali će podržati izuzetke od paušalne stope od 15 odsto na korporativni profit kada se pregovori posredstvom OECD-a nastave u oktobru. Članice EU – Estonija, Mađarska, Kipar – države sa niskim stopama poreza na dobit, javno se slažu sa Irskom, piše Politico.

Tagovi
POREZI VESTI

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...