Problemi će nastati u januaru jer agencije nisu imale dovoljno posla

Putnici teško do novca za neiskorišćene aranžmane

BiznisSrbijaTurizamVesti

27.8.2021 14:56 Autor: Marija Jovanović 2

Putnici teško do novca za neiskorišćene aranžmane Putnici teško do novca za neiskorišćene aranžmane
Povraćaj novca putnicima koji nisu iskoristili zamenska putovanja za nerealizovane aranžmane iz 2020. godine, po svemu sudeći, biće problem za većinu turističkih agencija u... Putnici teško do novca za neiskorišćene aranžmane

Povraćaj novca putnicima koji nisu iskoristili zamenska putovanja za nerealizovane aranžmane iz 2020. godine, po svemu sudeći, biće problem za većinu turističkih agencija u Srbiji.  

Vlada Srbije prošle godine donela je uredbu kojom svi plaćeni, a neiskorišćeni aranžmani zbog pandemije korona virusa mogu da se realizuju do kraja 2021. godine uz pomoć zamenskih putovanja. U slučaju da se do kraja ove godine zamensko putovanje ne iskoristi, klijenti turističkih agencija početkom januara mogu da potražuju svoj novac, koji bi putnicima trebalo da se vrati nazad do 15. januara 2022. godine.

Foto: Tanjug

U Srbiji je do sada realizovano oko 50 odsto zamenskih putovanja za inostranstvo, dok je u slučaju đačkog i omladinskog turizma, kao što su ekskurzije, izleti i rekreativna nastava realizovano samo oko 20 odsto aranžmana, objašnjava za Biznis.rs direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić.

“Problemi će nastati oko povraćaja novca u januaru jer nije bilo dovoljno posla da se obezbedi taj novac. Partneri iz inostranstva sigurno neće vraćati novac i pored obaveze koju imaju”, kaže naš sagovornik i dodaje da su druge zemlje već produžile rokove za vraćanje novca za uplaćene aranžmane, ali i ponudile rešenja turističkim agencijama.

“Italija je već obezbedila produžetak tog roka do 1. januara 2023. godine, dok je Slovenija za svoje turističke agencije obezbedila kredite na sedam godina, bez kamate uz dve godine grejs perioda za povraćaj novca strankama. Dakle, i mi ukoliko ne obezbedimo neku alternativu, siguran sam da ćemo imati problem sa povraćajem novca, pogotovo jer nam je i veliki turoperator iz Grčke u likvidaciji, a skoro pet miliona evra ostalo je neiskorišćeno, što će povući 20 do 30 agencija u bankrot”, zaključuje Seničić.   

 • Anna

  27.8.2021 #1 Author

  Naravno da će biti problem. Pare ste potrošili i sada nemate šta da vratite ljudima.

  Odgovori

 • MARE

  25.9.2022 #2 Author

  Vrate ti toliko da mozes da se napijes da zaboravis

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...