GLOBALNA PORESKA REFORMA NEOPHODNA Nacionalni prihodi bili bi veći za 100 milijardi dolara godišnje, ocena OECD

SvetVesti

10.10.2020 12:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

GLOBALNA PORESKA REFORMA NEOPHODNA Nacionalni prihodi bili bi veći za 100 milijardi dolara godišnje, ocena OECD GLOBALNA PORESKA REFORMA NEOPHODNA Nacionalni prihodi bili bi veći za 100 milijardi dolara godišnje, ocena OECD
Više od 130 zemalja sveta saglasilo se sa planom uvođenja globalnih pravila oporezivanja pravnih lica, o koma će sledeće nedelje razgovarati ministri finansija G20,... GLOBALNA PORESKA REFORMA NEOPHODNA Nacionalni prihodi bili bi veći za 100 milijardi dolara godišnje, ocena OECD

Više od 130 zemalja sveta saglasilo se sa planom uvođenja globalnih pravila oporezivanja pravnih lica, o koma će sledeće nedelje razgovarati ministri finansija G20, izjavio je nemački ministar finansija Olaf Šolc(Olaf Scholz).

Zajedničkim dogovorom o nacrtu reforme globalnih propisa o porezu na dobit preduzeća napravili smo veliki korak napred. Ovo je pozitivan signal i siguran sam da ćemo do leta sledeće godine uspeti da postignemo konačni dogovor o ovom planu reformi„, naveo je, kako prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju Rojters, Šolc.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) radi na pripremi propisa prema kojima će digitalne kompanije morati da plaćaju porez tamo gde posluju, a ne tamo gde registruju podružnice.

To bi moglo da poveća nacionalne poreske prihode za ukupno 100 milijardi dolara godišnje, procenjuje OECD.

Recesija koju je pokrenuo korona virus u mnogim industrijski razvijenim zemljama izazvala je sumnju u pogledu cilja OECD da se postigne saglasnost između više od 130 zemalja ove godine.

Šolc je dodao da će glavni cilj bilo kog sporazuma biti da se obezbedi da digitalni giganti poput Gugla, Amazona i Fejsbuka budu naterani da plaćaju pravedan deo poreza.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...