Novi pokušaj oporezivanja najbogatijih Amerikanaca

Bajden predlaže poresku stopu od 20 odsto na prihode milionera

PoreziSvetVesti

28.3.2022 12:13 Autor: Vladimir Jokanović 2

Bajden predlaže poresku stopu od 20 odsto na prihode milionera Bajden predlaže poresku stopu od 20 odsto na prihode milionera
Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) predložiće u svom budžetu za fiskalnu 2023. godinu novu minimalnu stopu poreza na najbogatije Amerikance, saopštila je... Bajden predlaže poresku stopu od 20 odsto na prihode milionera

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) predložiće u svom budžetu za fiskalnu 2023. godinu novu minimalnu stopu poreza na najbogatije Amerikance, saopštila je Bela kuća. Prema planu minimalnog oporezivanja, za domaćinstva vredna više od 100 miliona dolara to će biti 20 odsto.

Više od polovine poreskih prihoda dolazilo bi od domaćinstava vrednih najmanje milijardu dolara, navedeno je u dokumentu Bele kuće, prenosi NBC News. „Američki neuravnoteženi poreski zakonik znači da mnogi milioneri i milijarderi na kraju plaćaju niže poreske stope od radnika srednje klase“, stoji u predlogu.

Predlog, koji bi morao da odobri Kongres, učvrstio bi finansijske osnove američke vlade, što bi doprinelo smanjenju deficita. Bela kuća je procenila da bi porez, ukoliko bude primenjen, smanjio deficit za oko 360 milijardi dolara u narednih 10 godina. Uz druge mere, Bajdenov predlog budžeta smanjio bi projektovani budžetski deficit za više od 1.000 milijardi dolara tokom pomenutog perioda.

Prošle godine nije prošao predlog o strogom oporezivanju 700 najbogatijih Amerikanaca, takozvani porez na dohodak milijardera. Novi Bajdenov predlog takođe predviđa „dodatne pametne ciljane investicije dizajnirane da podstaknu trajni ekonomski rast, stvore radna mesta, smanje pritisak na troškove i podstaknu zajednički prosperitet“.

Prema navodima lista Washington Post, Kancelarija za upravljanje i budžet Bele kuće i ekonomski savetnici procenili su da je oko 400 američkih porodica milijardera plaćalo porez na prihode po prosečnoj federalnoj stopi od oko osam odsto između 2010. i 2018. godine.

U novom predlogu navedeno je da bi minimalni porez osigurao da „najbogatiji Amerikanci više ne plaćaju porez po stopi nižoj od one koja važi za nastavnike i vatrogasce“, prenosi Guardian. Bajden bi u ponedeljak trebalo da ozvaniči predlog, što bi moglo da dovede do nove podele u njegovoj Demokratskoj stranci, jer se očekuje da njen konzervativni deo neće podržati predlog.

Bajden može da računa na podršku progresivnog dela stranke, ali se već pokazalo da je ona nedovoljna za njegovu ambicioznu domaću agendu. Bajden traži način da motiviše aktiviste i birače uoči novembarskih izbora za Senat, ali je malo znakova da će konzervativni deo stranke podržati ove njegove napore.

  • SNEZANA

    28.3.2022 #1 Author

    To bi trebalo uvesti I kod nas,za ove Vip pevaljke I ostali svitu,sa vilama I kucama nepoznatog porekla.

    Odgovori

  • GOCA BG

    28.3.2022 #2 Author

    Nece podrzati sigurno…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...