PREDSTAVLJEN INFRASTRUKTURNI PLAN “MADE IN AMERICA“

Bajden otvoren za kompromis oko povećanja poreza na dobit

BiznisInfrastrukturaInvesticijeNovacSvetVesti

8.4.2021 08:27 Autor: Vladimir Jokanović 0

Bajden otvoren za kompromis oko povećanja poreza na dobit Bajden otvoren za kompromis oko povećanja poreza na dobit
Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) rekao je u sredu u Vašingtonu da je otvoren za kompromis u vezi sa svojim infrastrukturnim planom od... Bajden otvoren za kompromis oko povećanja poreza na dobit

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) rekao je u sredu u Vašingtonu da je otvoren za kompromis u vezi sa svojim infrastrukturnim planom od 2.000 milijardi dolara, koji bi trebalo da bude finansiran novcem od povećanih korporativnih poreza.

“Rasprava je dobrodošla. Kompromis je neizbežan. Promene su izvesne“, rekao je Bajden, prenosi Washington Post. Obrazlažući plan, koji je proteklih dana naišao na negodovanje velikih kompanija u SAD, Bajden je istakao da je reč o najvećoj pojedinačnoj investiciji u američka radna mesta od Drugog svetskog rata.

“Plan je da milioni Amerikanaca rade na popravljanju onoga što je pokvareno u našoj zemlji. Desetine hiljada kilometara puteva i auto-puteva, hiljade mostova kojima je očajnički potrebna popravka. To je takođe nacrt infrastrukture potreban za sutra“, naveo je američki predsednik.

Ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) ocenila je da će predloženi plan biti pravedniji i da će smanjiti podsticaje za kompanije koje fabrike i prihode premeštaju u inostranstvo, kao i da će stvoriti prihode za domaće prioritete. Plan pod nazivom “Made in America“ trebalo bi da vrati u SAD oko 2.000 milijardi dolara korporativne dobiti, koja je trenutno u inostranstvu, prenosi CNBC.

U celini se procenjuje da će reforme u okviru “Made in America“ generisati oko 2.500 milijardi dolara tokom 15 godina, u nastojanju da se isplati osam godina ulaganja u puteve, mostove, internet mrežu i druge projekte. Ključne odredbe plana uključuju povećanje američke korporativne stope sa 21 na 28 odsto i nametanje minimalnih poreza na dohotke u inostranstvu.

Prema navodima zvaničnika Ministarstva finansija, najveće i najprofitabilnije američke kompanije suočavaju se sa nižim poreskim stopama od običnih Amerikanaca, a poreski plan “Made in America“ trebalo bi da preokrene ove trendove. Bajden je rekao da je otvoren za dogovor i da korporativne stope ne moraju biti podignute na 28 odsto.

On je takođe predložio da minimalni porez od 15 odsto na knjigovodstveni prihod preduzeća bude primenjivan samo na kompanije koje ostvaruju zaradu veću od dve milijarde dolara, umesto na trenutni iznos od 100 miliona. Prema proračunima Ministrstva finansija to bi moglo uticati na 45 korporacija, pri čemu bi kompanija na koju se primenjuje porez imala prosečnu godišnju obavezu od oko 300 miliona dolara.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...