Sporazum lidera najbogatijih država sveta

Učesnici G20 samita dogovorili se o minimalnom globalnom porezu

SvetVesti

1.11.2021 08:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Učesnici G20 samita dogovorili se o minimalnom globalnom porezu Učesnici G20 samita dogovorili se o minimalnom globalnom porezu
Lideri G20 postigli su dogovor o minimalnom porezu na korporativnu dobit koji bi trebalo da važi globalno, kako bi se sprečilo da velike kompanije... Učesnici G20 samita dogovorili se o minimalnom globalnom porezu

Lideri G20 postigli su dogovor o minimalnom porezu na korporativnu dobit koji bi trebalo da važi globalno, kako bi se sprečilo da velike kompanije skrivaju profit u poreskim rajevima. Minimalna globalna stopa poreza trebalo bi da bude 15 odsto, usaglašeno je proteklog vikenda na samitu u Rimu.

Sporazum o korporativnom porezu pozdravljen je kao dokaz obnovljene multilateralne koordinacije, pri čemu se velike korporacije suočavaju sa minimalnim porezom od 15 procenata gde god da posluju od 2023. godine kako bi ih sprečili da zaklone svoj profit u ofšor entitetima, prenosi CNBC.

„Ovo je više od samo poreskog sporazuma, to je diplomatija koja preoblikuje našu globalnu ekonomiju i donosi rezultate za naše ljude“, napisao je na društvenoj mreži Twitter predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden), čija zemlja je inicijator i najuporniji zagovornik uvođenja minimalnog globalnog poreza na dobit.

Sporazum predviđa da se oporezuje 100 najvećih kompanija sa profitnom maržom od najmanje 10 odsto i godišnjim prihodom ne manjim od 20 milijardi dolara. To bi trebalo da poveća postojeće poreske prihode širom sveta za oko 125 milijardi dolara godišnje, kao i da se promenom minimalnog poreza od 15 odsto prihoduje još 150 milijardi dolara godišnje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...