Ukrajinsko-ruski mirovni pregovori

Sastanak delegacija Kijeva i Moskve u utorak u Istanbulu

SvetVesti

28.3.2022 15:46 Autor: Vladimir Jokanović 5

Sastanak delegacija Kijeva i Moskve u utorak u Istanbulu Sastanak delegacija Kijeva i Moskve u utorak u Istanbulu
Nova runda pregovora između ruske i ukrajinske delegacije biće održana u utorak u Istanbulu, potvrdio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. „Danas, zaista, delegacije kreću... Sastanak delegacija Kijeva i Moskve u utorak u Istanbulu

Nova runda pregovora između ruske i ukrajinske delegacije biće održana u utorak u Istanbulu, potvrdio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. „Danas, zaista, delegacije kreću za Tursku. Očekujemo da pregovori teorijski mogu biti održani“, rekao je Peskov u ponedeljak.

„Sama činjenica da je odlučeno da se razgovori nastave licem u lice je naravno važna, ali za sada nastavljamo da se držimo politike da ne otkrivamo detalje u vezi sa pregovorima. Smatramo da bi to moglo samo da našteti procesu pregovaranja“, dodao je Peskov, prenosi Izvestija.

Prema njegovim rečima, razmena zarobljenika neće biti tema pregovora u Istanbulu. Istovremeno, on je rekao da nema novosti o eventualnom sastanku predsednika Rusije i Ukrajine, Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog, jer to nije tema razgovora dve delegacije.


Takođe, Peskov je istakao da još nije planiran razgovor Putina sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron). „Danas ili sutra nije u rasporedu, ali s druge strane, događaji se sada brzo razvijaju i to se može pojaviti svakog trenutka“, naveo je portparol Kremlja.

Foto: Beta/AP

Dan ranije, Putin se dogovorio sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom (Recep Tayyip Erdoğan) da naredni sastanak ruske i ukrajinske delegacije bude održan u Istanbulu. Istog dana šef ruske delegacije Vladimir Medinski najavio je da će četvrta runda pregovora biti održana uživo 29. i 30. marta. Član ukrajinske delegacije David Arakamija potvrdio je da će pregovori početi u utorak ujutru.

Rusija i Ukrajina imaju šanse da postignu dogovor, jer zapadni partneri počinju da shvataju svoje krupne dugoročne greške, koje „teško da će izgovoriti naglas“, ocenio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, prenosi Russia Today.

„Tako da i dalje vidim da postoje šanse za dogovor, jer je sada prisutno razumevanje za najgrublje dugoročne greške naših zapadnih partnera, iako iz očiglednih razloga teško da će to reći naglas“, naveo je Lavrov. On je takođe napomenuo da ruski predsednik nikada nije odbio da se sastane sa Zelenskim, ali smatra da je suštinski važno da ti sastanci budu dobro pripremljeni.

Foto: Beta/AP

Ukrajina je spremna da proglasi neutralnost, da odustane od nastojanja da se pridruži NATO i da obeća da neće razvijati nuklearno oružje, ako Rusija povuče trupe, a Kijev dobije bezbednosne garancije, rekao je ukrajinski predsednik Zelenski uoči nove runde pregovora u Turskoj, prenosi Financial Times.

„Bezbednosne garancije i neutralnost, nenuklearni status naše države, mi smo spremni da to uradimo. To je najvažnije, oni su zbog toga započeli rat“, rekao je Zelenski na ruskom jeziku u razgovoru sa grupom ruskih nezavisnih novinara. On je dodao da je Kijev spreman da izađe u susret zahtevima Moskve pod uslovom da se izmene iznesu na referendum i da treće strane obećaju Ukrajini zaštitu.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) negirao je da SAD nastoje da sruše režim u Rusiji, nakon što je u subotu u Poljskoj dao izjavu koja je protumačena kao poziv na svrgavanje Putina. Bela kuća je ubrzo demantovala da želi da utiče na smenu režima u Moskvi, a evropski lider naglasili su važnost izbegavanja eskalacije geopolitičkih tenzija.

  • STRELAC

    28.3.2022 #1 Author

    Rat nikome nije u interesu.Ako postoji dobra volja,kao sto obe strane tvrde,nadamo se svi pozitivnom ishodu pregovora.

    Odgovori

  • GOCA BG

    28.3.2022 #2 Author

    Od kojih nece biti nista…

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    29.3.2022 #3 Author

    Nadajmo se da će pregovori što pre dovesti do nekog rešenja u interesu Ukrajinsko naroda.

    Odgovori

  • Milovan94

    29.3.2022 #4 Author

    Pregovori jedino mogu dovesti do okončanja rata

    Odgovori

  • MARKO7

    2.6.2022 #5 Author

    Pa pregovorima do mira drugacije ne moze…..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...