Približavanje stavova Moskve i Kijeva

Poslovni duh pregovora daje nadu, ocenio Lavrov

SvetVesti

16.3.2022 13:44 Autor: Vladimir Jokanović 7

Poslovni duh pregovora daje nadu, ocenio Lavrov Poslovni duh pregovora daje nadu, ocenio Lavrov
Ukrajina i Rusija približile su stavove u pregovorima o prekidu oružanog sukoba i postizanju mirnog rešenja, sudeći po izjavama koje dolaze sa najviših mesta.... Poslovni duh pregovora daje nadu, ocenio Lavrov

Ukrajina i Rusija približile su stavove u pregovorima o prekidu oružanog sukoba i postizanju mirnog rešenja, sudeći po izjavama koje dolaze sa najviših mesta. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ocenio je da su pozicije dve strane postale „realnije“, dok je Kremlj naveo da postoje predlozi koji se razmatraju kao kompromis.

„I dalje je potrebno vreme da odluke budu u interesu Ukrajine“, naveo je Zelenski, dodajući da je to „teško, ali važno“, prenosi Radio Slobodna Evropa. Delegacije Rusije i Ukrajine održale su do sada četiri runde pregovora, a poslednja je održana u online formatu.

Ranije su predstavnici ukrajinske i ruske delegacije naveli da je bilo napretka u pregovorima, ali nisu iznosili detalje. Kijev je, međutim, u međuvremenu jasno stavio do znanja da bi mogao da odustane od planova za ulazak Ukrajine u NATO, ukoliko dobije dovoljno čvrste garancije svoje bezbednosti, uključujući i ruske garancije.


Zelenski je naveo da u pregovorima sa Moskvom traži sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, a Kremlj je odgovorio da je takav sastanak „konceptualno“ moguć. Zelenski je istakao i da Ukrajina mora da prihvati da neće ući u NATO, što je jedan od ključnih zahteva Moskve.

Foto: Beta/AP

Šef ruske delegacije u pregovorima, pomoćnik ruskog predsednika Vladimir Medinski ranije je saopštio da Kijev predlađe da se na Ukrajinu primeni austrijski ili švedski model demilitarizovane zemlje, koja ima svoju vojsku, prenosi Sputnik.

Ideja da se u Ukrajini primeni model demilitarizovane zemlje može se razmatrati kao kompromis, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. „To je varijanta koja se zaista sada razmatra i koja se može razmatrati kao kompromis“, naveo je Peskov.


Savetnik šefa Kancelarije predsednika Ukrajine Mihail Podoljak rekao je ranije da će razgovori biti nastavljeni u sredu 16. marta. „Ovo je veoma složen i koncentrovan pregovarački proces. Postoje fundamentalne kontradikcije, ali naravno, postoji prostor za kompromis“, naveo je Podoljak.

Foto: Beta/AP

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocenio je da rusko-ukrajinski pregovori nisu laki, ali da postoji nada za kompromis. Prema njegovim rečima, počinje da se ispoljava poslovni duh u pregovorima, što daje nadu da je moguće dogovoriti se o pitanju neutralnog statusa Ukrajine.

„Veoma se nadam da će preovladati taj poslovni duh, koji sada ipak počinje da se manifestuje, ne odmah i ne lako. On uliva nadu da ćemo uspeti da se dogovorimo o toj temi“, rekao je ruski ministar spoljnih poslova u razgovoru za RBK. On je naveo da dve strane sada ozbiljno razgovaraju o neutralnom statusu Ukrajine u sprezi sa ruskim bezbednosnim garancijama.

Foto: Tanjug/AP

Nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) odlučno je odbacio ideju vojne intervencije NATO u ukrajinskom ratu. „Zapad se i dalje oslanja na sankcije uvedene Rusiji. Nećemo postavljati zone zabranjenih letova iznad Ukrajine. To bi značilo direktan sukob sa Rusijom, sukob sa ruskim borbenim avionima“, rekao je Šolc.

On je istakao da se slaže sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom (Joe Biden) i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) da ne bi trebalo da dođe do oružanog sukoba između NATO i Rusije. „Niko to ne može da poželi“, zaključio je Šolc, prenosi Deutsche Welle.

  • N.N.

    16.3.2022 #1 Author

    Samo da daju rezultate i sve ce biti u redu.

    Odgovori

  • MAJA

    16.3.2022 #3 Author

    Samo da nadju zajednički jezik i da ide ka razresenju situacije

    Odgovori

  • SNEZANA

    16.3.2022 #4 Author

    Mir je najbolje resenje…

    Odgovori

  • TATJANA

    16.3.2022 #5 Author

    Nadamo se da nadju resenje i da se uspostavi mir

    Odgovori

  • Milovan94

    16.3.2022 #6 Author

    Ako Lavrov tako kaže onda mu treba verovati.

    Odgovori

  • ZVE84

    20.3.2022 #7 Author

    Rusija daje sve od sebe da urazumi Ukrajinu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...