Nezvanična poseta Ukrajini

Lideri Poljske, Češke i Slovenije u Kijevu

EUSvetVesti

16.3.2022 08:49 Autor: Vladimir Jokanović 3

Lideri Poljske, Češke i Slovenije u Kijevu Lideri Poljske, Češke i Slovenije u Kijevu
Premijeri Poljske, Češke i Slovenije, Mateuš Moravjecki, Peter Fiala i Janez Janša posetili su Kijev u utorak uveče, gde su se sastali sa ukrajinskim... Lideri Poljske, Češke i Slovenije u Kijevu

Premijeri Poljske, Češke i Slovenije, Mateuš Moravjecki, Peter Fiala i Janez Janša posetili su Kijev u utorak uveče, gde su se sastali sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, koji ih je informisao o vojnoj i humanitarnoj situaciji u zemlji. Bila je to poseta na najvišem nivou od početka oružanog sukoba u Ukrajini 24. februara.

„Vaša poseta Kijevu u ovom teškom trenutku za Ukrajinu je snažno svedočanstvo podrške. Zaista cenimo ovo“, saopštio je Zelenski, prenosi Financial Times. Putovanje je usledilo nakon što je NATO saopštio da će sledeće nedelje održati hitan sastanak u Briselu, uz učešće američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden).

Uprkos simbolici ratne posete Kijevi, zvaničnici u Briselu izrazili su rezerve u vezi sa putovanjem, insistirajući da to nije bila zvanična misija u ime Evropske unije. Čelnici Evropskog saveta i Evropske komisije obavešteni su prošle nedelje o planovima putovanja i ukazali na bezbednosne rizike, saopšteno je u Briselu.

Mihal Dvorčik, viši pomoćnik poljskog premijera rekao je da je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg bio obavešten o putovanju, ali da ono nema „nikakve veze sa aktivnostima NATO“. Nakon sastanka u Kijevu, Moravjecki je izdao saopštenje u kojem je ponovio da Varšava želi da se Ukrajina pridruži EU.

Sa trojicom lidera u Kijev je putovao i zamenik poljskog premijera Jaroslav Kačinski, predsednik vladajuće stranke Pravo i pravda, prenosi Jutarnji list. Prema izveštajima sa lica mesta, Kijev se nalazi u okruženju ruske vojske, a grad je tako reći pretvoren u tvrđavu u očekivanju ruskog napada.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da planovi Slovenije i Hrvatske da snabdevaju Ukrajinu oružjem predstavljaju „avanturu“, kao i da inicijatori tih planova moraju da razumeju protiv koga će ono biti upotrebljeno. „Međunarodni sporazumi se unilateralno krše. Građani Slovenije odbijaju ruske državne nagrade, preduzimajući neprijateljske akcije prema našim predstavništvima u Ljubljani. A to se dešava u pozadini Dana rusko-slovenačkog prijateljstva ustanovljenog prošle godine na inicijativu slovenačke strane“, navedeno je u saopštenju, prenosi Sputnik.

  • Milovan94

    16.3.2022 #1 Author

    Ova poseta znači Kijevu ali neće sprečiti Putina u njegovim namerama.

    Odgovori

  • ZVE84

    20.3.2022 #2 Author

    Sve je nezvanično kako bi se dogovorili

    Odgovori

  • GOCA BG

    20.3.2022 #3 Author

    Nezvanicno nisu nista uradili…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...