EU razmatra energetske sankcije Rusiji

Kijev i Moskva razmenjuju optužbe za zločin u Buči

EUSvetVesti

5.4.2022 13:04 Autor: Vladimir Jokanović 3

Kijev i Moskva razmenjuju optužbe za zločin u Buči Kijev i Moskva razmenjuju optužbe za zločin u Buči
Zemlje članice Evropske unije razmatraju energetske sankcije Rusiji u okviru najnovijeg, petog paketa potencijalnih kazni za invaziju na Ukrajinu, rekao je u izvršni potpredsednik... Kijev i Moskva razmenjuju optužbe za zločin u Buči

Zemlje članice Evropske unije razmatraju energetske sankcije Rusiji u okviru najnovijeg, petog paketa potencijalnih kazni za invaziju na Ukrajinu, rekao je u izvršni potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

On je naveo da su sankcije za rusku naftu i ugalj „definitivno opcija“ što se tiče EK, ali da će biti neophodan konsenzus o tome među državama članicama EU. Neke zemlje već su izrazile skepsu prema toj ideji, prenosi Financial Times.

„Postoje rasprave o tome šta se može učiniti u oblasti energetike, poput uglja i nafte. Ono što je važno u ovoj situaciji je da nastupamo sa snažnim i kredibilnim paketom sankcija“, rekao je Dombrovskis. Francuski ministar finansija Bruno Le Mer (Bruno Le Maire) potvrdio je da je Francuska otvorena za mere sankcionisanja ruskog uglja i nafte.

On je naveo da postoji čvrsta odlučnost svih 27 država članica EU da pojačaju sankcije i „to je ključna tema“. EU trenutno ne razgovara o smanjenju uvoza ruskog gasa, ali se razgovara o nafti i posebno uglju. Uvođenje novih sankcija postalo je aktuelno nakon tvrdnji da su ruske snage počinile zločine nad civilima kod Kijeva. Rusija je odbacila te optužbe kao lažne.

Foto: Beta/AP

Među sankcijama koje se razmatraju su zabrana izvoza visokotehnoloških komponenti u Rusiju, nove liste pojedinaca i popunjavanje „rupa“ u postojećem embargu. Ministri finansija zemalja EU, koji u utorak raspravljaju o novim sankcijama, planiraju da putem video veze razgovaraju sa ukrajinskim kolegom.

Ruska vojska upozorila je da ukrajinske snage „organizuju nove provokacije“. „Prema potvrđenim informacijama 4. aprila uveče u naseljenom mestu Moščun severozapadno od Kijeva, vojnici 72. ukrajinskog glavnog centra za psihološke operacije ponovo su pripremili inscenirani snimak civila koji su navodno poginuli usled nasilnih akcija ruskih Oružanih snaga, radi naknadnog širenja preko zapadnih medija“, rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov, prenosi Sputnik.

Velika Britanija, kao predsedavajuća Savetu bezbednosti UN, dva puta je osujetila pokušaje Rusije da sazove hitan sastanak SB o situaciji u ukrajinskoj Buči, gde su stradali civili. Moskva navodi da je spremna da potvrdi da su optužbe protiv Rusije za masakr civila lažne, ali da Zapad pod raznim izgovorima odbija molbe Moskve za hitan sastanak SB UN.

„Zapad će pokušati da pretvori istinu o događajima u ovom gradu u demagogiju o prirodi ukrajinske krize. Rusija će insistirati da zločini ukrajinskih trupa ne ostanu bez posledica“, naveo je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju za „genocid“ nad stanovnicima kijevskog predgrađa Buče.

On je ocenio da su pregovori između Moskve i Kijeva otežani u svetlu otkrivanja dokaza o navodnim zločinima, prenosi Al Jazeera. „Veoma je teško razgovarati kada vidite šta su oni ovde uradili. Što duže Ruska Federacija odugovlači proces sastanaka, to je gore i za njih i za ovu situaciju i za ovaj rat“, rekao je Zelenski tokom obilaska Buče.

  • Milovan94

    5.4.2022 #1 Author

    Dugo će se nastaviti optuživanje međusobno. Neće se oni tako lako pomiriti.

    Odgovori

  • GOCA BG

    5.4.2022 #2 Author

    Kako se u dobroj reziji zapada sve najcrnje pripise Rusiji…

    Odgovori

  • Bella

    6.4.2022 #3 Author

    Svako se bori za svoja prava i moc.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...