U pripremi nove evropske sankcije Rusiji

Brisel osuđuje zločin u Buči, Moskva negira umešanost

EUSvetVesti

4.4.2022 16:22 Autor: Vladimir Jokanović 5

Brisel osuđuje zločin u Buči, Moskva negira umešanost Brisel osuđuje zločin u Buči, Moskva negira umešanost
Evropska unija se sprema da uvede dodatne sankcije Rusiji nakon što su se pojavili izveštaji o zločinima nad civilima nakon povlačenja ruske vojske iz... Brisel osuđuje zločin u Buči, Moskva negira umešanost

Evropska unija se sprema da uvede dodatne sankcije Rusiji nakon što su se pojavili izveštaji o zločinima nad civilima nakon povlačenja ruske vojske iz predgrađa Kijeva. Predsednik Saveta EU Šarl Mišel (Charles Michel) rekao je da su nove sankcije „na putu“, kao odgovor na ruske akcije u mestu Buča, 25 milometara severozapadno od Kijeva.

„Šokiran sam zastrašujućim slikama zločina koje je počinila ruska vojska u oslobođenom regionu Kijeva. Dalje sankcije i podrška EU su na putu. EU pomaže Ukrajini i nevladinim organizacijama u prikupljanju neophodnih dokaza za gonjenje pred međunarodnim sudovima“, saopštio je Mišel, prenosi Financial Times.

Zalaganje za više kaznenih mera protiv Rusije usledilo je nakon oštre zapadne osude navodnih ruskih ratnih zločina nad nenaoružanim ukrajinskim civilima u oblastima oko Kijeva, koje je ruska vojska nedavno napustila. Očekuje se da će ambasadori država EU o novom setu sankcija razgovarati u sredu.

Rusija je kategorično demantovala optužbe za masakr civila, navodeći da je reč o „još jednom lažnom napadu“. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov naveo je da je u pitanju „inscenacija koju svim kanalima i društvenim mrežama rasturaju ukrajinski predstavnici i njihovi zapadni pokrovitelji“, prenose Ria Novosti.

Foto: Beta/AP

„Zatražili smo hitan sastanak Saveta bezbednosti UN po ovom konkretnom pitanju, jer takve provokacije vidimo kao direktnu pretnju međunarodnom miru i bezbednosti“, naveo je šef ruske diplomatije. Rusija će ponovo tražiti da zaseda SB UN, nakon što je njen prvi zahtev blokirala Velika Britanija. Ruski ambasador u Vašingtonu tvrdi da je ukrajinska vojska pucala na Buču nakon što su ruske trupe već napustile grad.

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) rekao je da se zalaže za zabranu uvoza ruske nafte i uglja u okviru nove runde sankcija Rusiji zbog znakova da su njene snage počinile ratne zločine. „Postoje veoma jasne indicije ratnih zločina, Ono što se dogodilo u Buči zahteva novu rundu sankcija i veoma jasne mere, tako da ćemo koordinisati sa našim evropskim partnerima“, naveo je predsednik Francuske, koja predsedava EU.

Neke zemlje EU objavile su planove za drastično smanjenje upotrebe ruskih energenata u narednim mesecima i godinama. Litvanija je prekinula kupovinu gasa od Rusije, a snabdevanje su privremeno obustavile Letonija i Estonija. Među protivnicima zaustavljanja uvoza ruskog gasa u Evropu je Berlin, jer nema odgovarajući alternativni izvor snabdevanja.

Prema rečima ministra ekonomije Roberta Habeka (Robert Habeck), Nemačka je postigla dobar napredak u protekle četiri nedelje u smanjenju zavisnosti od ruskog gasa. „Sledimo strategiju da se osamostalimo od ruskog gasa, uglja i nafte, ali ne odmah“, rekao je nemački ministar.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da nema informacije o rasporedu eventualnog nastavka pregovora između Rusije i Ukrajine u kontekstu informacija o zločinu u Buči. „To još ne komentarišemo. Još nemam informacje o rasporedu za nastavak pregovora, ne znam za to“, rekao je Peskov.

  • STRELAC

    4.4.2022 #1 Author

    Pouceni sopstvenim iskustvom trebalo bi ove optuzbe prihvatiti sa rezervom.

    Odgovori

  • SANJA

    4.4.2022 #2 Author

    Kaljenje imena nikada nije lepo,dosta se zocina precuti,sta je sve Ukrajina radila rusima van rata.
    Sramota

    Odgovori

  • IVAN

    4.4.2022 #3 Author

    Namestaljka

    Odgovori

  • GOCA BG

    4.4.2022 #4 Author

    Scenario kao kod nas za vreme bombardovanja…

    Odgovori

  • Milovan94

    5.4.2022 #5 Author

    Evo ga Brisel…Svuda on mora da se meša.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...