Trgovci zabrinuti zbog rata i sankcija

Nafta poskupela usled izvoznog poremećaja u Rusiji

SvetVesti

14.4.2022 08:59 Autor: Vladimir Jokanović 1

Nafta poskupela usled izvoznog poremećaja u Rusiji Nafta poskupela usled izvoznog poremećaja u Rusiji
Nafta je poskupela u sredu nakon što su trgovci i korisnici procenili da izvozni poremećaj u Rusiji, usled njene invazije na Ukrajinu, znači milion... Nafta poskupela usled izvoznog poremećaja u Rusiji

Nafta je poskupela u sredu nakon što su trgovci i korisnici procenili da izvozni poremećaj u Rusiji, usled njene invazije na Ukrajinu, znači milion do tri miliona barela manje nafte na tržištu svakoga dana. Izveštaj o velikom povećanju američkih komercijalnih zaliha nafte nije bio dovoljan da umiri tržište.

Cene su blago pale u četvrtak ujutru (CET), ali se severnomorskom naftom Brent i dalje trgovalo po 108 dolara za barel, dok je američka sirova nafta WTI (West Texas Intermediate) koštala oko 103 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta, OilPrice.

Glavne globalne trgovinske kuće planiraju da smanje kupovinu sirove nafte i goriva od ruskih naftnih kompanija koje kontroliše država već 15. maja, kako bi izbegli kršenje sankcija Evropske unije, prenosi Reuters pozivajući se na neimenovane izvore. Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da Moskva lako može da preusmeri izvoz.

Neke zemlje, uključujući Indiju, nastavile su da kupuju rusku naftu uz velike popuste. Međunarodna agencija za energetiku (IEA) smanjila je očekivanja u pogledu potražnje širom sveta, navodeći da bi rast globalne proizvodnje nafte mogao da nadoknadi nedostatak ruske nafte.

IEA je saopštila da očekuje da će ruska proizvodnja nafte opasti za 1,5 miliona barela dnevno u aprilu i za oko tri miliona barela dnevno od maja. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) saopštila je da će biti nemoguće nadoknaditi očekivane gubitke u snabdevanju iz Rusije i da neće dodatno povećati proizvodnju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...