potrošnja u trećem kvartalu trebalo bi da dosegne nivo iz 2019. godine

OPEC snizio procenu rasta tražnje za naftom

SvetVesti

13.4.2022 15:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

OPEC snizio procenu rasta tražnje za naftom OPEC snizio procenu rasta tražnje za naftom
Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) snizila je prognozu rasta svetske potražnje za naftom u ovoj godini zbog rata u Ukrajini, inflacije i ponovnog širenja... OPEC snizio procenu rasta tražnje za naftom

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) snizila je prognozu rasta svetske potražnje za naftom u ovoj godini zbog rata u Ukrajini, inflacije i ponovnog širenja omikron varijante korona virusa u Kini.

Svetska potražnja porašće u ovoj godini 3,67 miliona barela dnevno, što je 480.000 barela manje po danu nego što je OPEC do sada očekivao, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Sniženu prognozu obrazložena je posledicama ruske invazije na Ukrajinu, problemima u nabavnim lancima i inflacijom.

„Prognozira se da će se Rusija i Ukrajina u ovoj godini suočiti s recesijom, ali posledice će osetiti i ostatak globalne ekonomije“, navodi OPEC u izveštaju, komentarišući uticaj rata u Ukrajini.

Iz OPEC su objasnili da inflaciju podstiče snažan rast cena sirovina u kombinaciji s uskim grlima u lancima snabdevanja i logističkim zastojima povezanim s pandemijom u Kini i drugim delovima sveta.

Inflacija će biti najveći pritisak svetskoj ekonomiji u ovoj godini, ističe naftni kartel, snizivši prognozu njegovog rasta sa 4,2 na 3,9 odsto, uz napomenu da bi mogao biti i slabiji.

„Procenjuje se da postoje i dodatni značajni rizici koji bi mogli sniziti i tu prognozu, više od pola procentnog boda, posebno ako se aktuelna situacija protegne i na drugu polovinu ove godine ili čak i pogorša“, upozorili su iz međunarodne organizacije.

Uprkos tome, svetska potrošnja nafte trebalo bi u trećem tromesečju da premaši 100 miliona barela dnevno, kao što je OPEC i do sada prognozirao, što bi značilo da će dostići nivo iz pretpandemijske 2019. godine.

  • IVAN

    13.4.2022 #1 Author

    Inflacija će biti najveći pritisak svetskoj ekonomiji u ovoj godini

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...