ova odluka uticaće na cenu goriva u opticaju

Sve naftne kompanije u Srbiji od 1. jula moraju da imaju operativne rezerve

SrbijaVesti

11.4.2022 11:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Sve naftne kompanije u Srbiji od 1. jula moraju da imaju operativne rezerve Sve naftne kompanije u Srbiji od 1. jula moraju da imaju operativne rezerve
Sve kompanije u Srbiji koje stavljaju naftne derivate na tržište, od 1. jula moraće da imaju operativne rezerve –  a one će ove godine biti... Sve naftne kompanije u Srbiji od 1. jula moraju da imaju operativne rezerve

Sve kompanije u Srbiji koje stavljaju naftne derivate na tržište, od 1. jula moraće da imaju operativne rezerve –  a one će ove godine biti na nivou od četiri dana, izjavio je danas generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

On je objasnio da će od 1. jula sve kompanije koje stavljaju naftne derivate na tržište, prozvođači i uvoznici, ukupno 9-10 kompanija, imati obavezu da u svakom trenutku na svojim zalihama o svom trošku imaju derivate nafte na nivou od četiri dana svoje prosečne prodaje u prethodne tri godine, prenosi Beta pozivajući se na RTS.

„Iz godine u godinu će se povećavati taj broj dana i doći ćemo u jednom trenutku do deset dana što je prilično velika zaliha“, kazao je on.

Istakao je da će svaka naftna komanija morati iz svog kapitala da uloži novac u te rezerve, što podiže troškove stavljanja goriva na tržište.

Na pitanje jesu li naftne kompanije spremne za to, Mićović je naveo da za ova četiri dana nije problem da nađu skladišni prostor, ali za deset dana moraće da se investira u skladišni prostor, i to pre svega veliki uvoznici.

„Naftna industrija Srbije mislim da ima dovoljno skladišnog prostora, jer čitava rafinerija Novi Sad, koja je nekada bila rafinerija, danas može se koristiti kao sladišni prostor“, napomenuo je Mićović.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...