Naftaši od jula moraju da formiraju četvorodnevne zalihe

Obavezne rezerve naftnih kompanija podižu cenu goriva na pumpama?

AutomobiliBiznisNovacSrbijaVesti

5.1.2022 10:36 Autor: Stanislav Stanišić 1

Obavezne rezerve naftnih kompanija podižu cenu goriva na pumpama? Obavezne rezerve naftnih kompanija podižu cenu goriva na pumpama?
Osim obaveznih rezervi nafte i derivata koje formira država, u našoj zemlji od ove godine i naftne kompanije moraju da obezbede takozvane operativne rezerve... Obavezne rezerve naftnih kompanija podižu cenu goriva na pumpama?

Osim obaveznih rezervi nafte i derivata koje formira država, u našoj zemlji od ove godine i naftne kompanije moraju da obezbede takozvane operativne rezerve goriva za četiri dana. Takođe, moraju u promet da uvedu dizel i benzin sa udelom biogoriva i da primene nove oznake za derivate koje važe u EU.

Prema uredbama koje regulišu ovaj sektor, sve naftne kompanije koje posluju u Srbiji od jula 2022. godine biće u obavezi da formiraju svoje operativne zalihe na nivou potrošnje od četiri dana u odnosu na tromesečni prosek prodaje.

„Država je još 2004. godine zakonom odredila da su naftne kompanije u obavezi da imaju na stanju operativne rezerve, međutim nisu postojali podzakonski mehanizmi koji bi omogućili primenu ovog zakona. Tek prošle godine su usvojene uredbe kojima se precizira na koji način se sprovodi zakon o operativnim zalihama“, kaže za Biznis.rs generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

On objašnjava da formiranje zaliha zapravo treba da bude faktor sigurnosti u snabdevanju tržišta.

„Plan je da se korišćenjem tih operativnih rezervi prevaziđu eventualni poremećaji koji mogu da nastanu u kraćem vremenskom periodu“, objašnjava Mićović.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

On podseća da je Vlada svojim aktima još 2014. godine propisala da se od svakog litra prodatog goriva izdvaja 2,6 dinara za formiranje obaveznih državnih rezervi i ocenjuje da sredstva koja su otišla u budžet očigledno nisu korišćena u planiranu svrhu.

Naš sagovornik naglašava da su naftne kompanije spremne za sprovođenje ovih mera ali da za sada ne postoji odgovor da li će nove obaveze imati uticaj na formiranje cene krajnjim korisnicima.

„Ovim merama podižu se troškovi naftnih kompanija, nabavke i skladištenja goriva. Da li će i u kojoj meri to uticati na cene zavisi pre svega od računice naftnih kompanija“, ocenjuje Mićović.

Obaveza je i da se stave u promet dizel i benzin sa biogorivom. Procenat udela tog čistog goriva u derivatu do kraja 2022. godine biće 0,5 odsto.

„Trebalo bi da se uvedu evropske oznake koje postoje i u standardu Srbije za obeležavanje vrsta goriva, što podrazumeva i obeležavanja udela biogoriva koji se nalazi u benzinu ili dizelu“, zaključuje Tomislav Mićović.

Usklađivanje sa direktivama EU

Budući da je naša zemlja kao članica Energetske zajednice preuzela obavezu usklađivanja zakonodavstva sa direktivama Evropske unije, Vlada Srbije je u maju 2021. godine usvojila Akcioni plan za formiranje i održavanje obaveznih rezervi nafte i derivata nafte.

Usvajanjem izmena Zakona o energetici date su jasne definicije u vezi sa procesom formiranja operativnih rezervi nafte i gasa, što je važno sa aspekta energetske bezbednosti.

  • Masamasa

    6.1.2022 #1 Author

    Pocelo je sa poskupljenjem…ali ne i sa povecanjem minimalca.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...