Zemlje pronalaze različita rešenja za izazove sa strujom i gasom

Ne samo Srbija, već i države EU nisu imune na energetsku krizu

EUInfrastrukturaU fokusuVesti

20.12.2021 09:08 Autor: Julijana Vincan 1

Ne samo Srbija, već i države EU nisu imune na energetsku krizu Ne samo Srbija, već i države EU nisu imune na energetsku krizu
Trend nezaustavljivog rasta cena, prvenstveno cena energenata, a samim tim i rasta cena struje i grejanja, ponovo je zahvatio evropsko tržište energije. Ovo je... Ne samo Srbija, već i države EU nisu imune na energetsku krizu

Trend nezaustavljivog rasta cena, prvenstveno cena energenata, a samim tim i rasta cena struje i grejanja, ponovo je zahvatio evropsko tržište energije. Ovo je uticalo čak i na moćnije države sa severa kontinenta. Gasni fjučersi, prema podacima londonske ICE berze, nadmašili su vrednost od 1.550 dolara za hiljadu kubnih metara gasa.

Takođe, analize i očekivanja stručnjaka za period koji predstoji ne ulivaju nadu, i svi ukazuju da oktobarska energetska kriza nije utihnula, nego da se rasplamsava. Tako je glavna ekonomistkinja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Gita Gopinat (Gita Gopinath) u intervjuu za AFP priznala da je veliki rizik ako zima bude jaka, i da bi to moglo da dovede do mnogo većih prekida struje, prenose Novosti.

Posebno je zabrinjavajuće što je srednja cena januarskih fjučersa skočila sa 960 u novembru, na 1.190 evra u decembru, što, kako smatra glavni dopisnik za energetiku medijske grupe Bloomberg, Havijer Blas (Javier Blas), znači da učesnici na tržištu uveliko računaju da će se kriza preliti i na narednu zimu.

Ipak, jedan deo evropskih zemalja uveliko je preduzeo mere predostrožnosti protiv daljih poskupljenja, i za sada se pojavilo nekoliko modela, odnosno načina na koje one obuzdavaju cene. Države ili dele troškove računa sa svojim građanima, smanjuju poreze ili uvode moratorijume, tj. zamrzavaju cene. Ipak, situacija u Francuskoj posebno je uticala na ostale države.

Smanjena nuklearna proizvodnja u Francuskoj

Francuski EDF zaustavio je prošlog četvrtka dve nuklearne elektrane nakon što je na jednoj pronašao kvar tokom rutinskog održavanja. Time je ukupan broj nuklearnih elektrana van rada trenutno četiri, što čini 13 odsto raspoloživosti električne energije u Francuskoj, velikom izvozniku električne energije u susedne zemlje i u Veliku Britaniju. Posledično, evropske cene električne energije su u četvrtak skočile na rekordne vrednosti.

Poljska smanjuje PDV na struju, gas i benzin

Premijer Poljske, Mateuš Moravjecki (Mateusz Morawiecki) najavio je da će Poljska smanjiti poreze na benzin, gas i struju i obezbediti novčanu pomoć domaćinstvima. Tamošnje vlasti osmislile su program vredan 2,4 milijarde dolara, sa ciljem da pomognu Poljacima da se izbore sa visokim cenama.

Oni će porez na benzin smanjiti na minimum koji dozvoljava Evropska unija, u trajanju od pet meseci počev od 20. decembra. Porez na dodatu vrednost (PDV) na gas biće srezan od januara do marta na osam odsto sa sadašnjih 23 procenta, a PDV na električnu energiju će u prva tri meseca 2022. godine iznositi pet umesto 23 odsto.

Bandera
Foto: Pixabay.com

Bugarska zamrzava cene

Poslanici Narodne skupštine Bugarske odobrili su predlog za uvođenje moratorijuma na cene struje i grejanja, tj. za zamrzavanje cena. Samo nekoliko dana pre zamrzavanja cena, grupa eksperata pri Regulatornoj komisiji za energetiku u vodoprivredu u Bugarskoj, predložila je da se cene za domaćinstva od 1. januara povećaju za 11,51 odsto.

Kao odgovor na neminovno poskupljenje vlada je osnovala Privremeni komitet za borbu protiv energetske krize. Moratorijum stupa na snagu 16. decembra, a trajaće do 31. marta 2022. godine.

Norveška deli troškove sa građanima

Kako bi olakšala svojim građanima teret sve većih računa za struju, Norveška vlada odlučila je da plati polovinu onoga što prelazi graničnu cenu od 7,8 centi po kilovatu. Ova mera nedavno je stupila na snagu i trajaće sve do marta, a prema procenama vlade, za ovu pomoć građanima Norveška će izdvojiti 560 miliona dolara.

„Vanredna situacija zahteva vanredne mere“, izjavio je premijer Jonas Gar Stur (Jonas Gahr Støre) na nedavno održanoj konferenciji za novinare u Oslu, preneo je Tanjug pozivajući se na Hinu.

U Srbiji do aprila cene ostaju iste

Kako je ranije objašnjeno za Biznis.rs, domaćinstva imaju regulisanu cenu i najjeftiniju električnu energiju u Evropi, koja je ispod svake tržišne cene i koja se neće dirati sigurno do aprila. Što se cene struje za privredu tiče, najjeftinije cene su u martu i aprilu i tada se sklapa ugovor za narednu godinu.

„Ko je u tim mesecima sklopio ugovor nema nikakvih problema sa kasnijim povećanjem cena“, objasnio je tehnički direktor srpske berze električne energije SEEPEX, Dejan Stojčevski.

Prema rečima naših sagovornika iz Elektroprivrede Srbije (EPS), cene električne energije za domaćinstva su regulisane i određuje ih Agencija za energetiku.

Cene za domaćinstva ostaju nepromenjene i najniže su u Evropi. Što se tiče privrede, EPS posluje na otvorenom tržištu električne energije u Srbiji kao samo jedan od 63 licencirana snabdevača. Zahvaljujući konkurentnim cenama, pouzdanosti i sigurnosti snabdevanja, nepromenljivošću ugovornih uslova, EPS ima tržišni udeo u prvoj polovini 2021. godine veći od 97 odsto“, naglašeno je za naš portal u EPS-u.

Da podsetimo, cena struje za privredu u Srbiji od 2003. godine poskupela je skoro petostruko. Takođe, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je 17. decembra na TV Pink da se cene struje i gasa za građane neće menjati.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...