Privreda u problemu zbog velikog poskupljenja električne energije

EPS: Cena struje za domaćinstva najniža je u Evropi i ostaće nepromenjena

BerzaNovacSrbijaVesti

9.10.2021 16:06 Autor: Julijana Vincan 8

EPS: Cena struje za domaćinstva najniža je u Evropi i ostaće nepromenjena EPS: Cena struje za domaćinstva najniža je u Evropi i ostaće nepromenjena
Vrtoglave cena električne energije na evropskim berzama već danima su tema svih medija, što je već počelo da se odražava i na domaće tržište,... EPS: Cena struje za domaćinstva najniža je u Evropi i ostaće nepromenjena

Vrtoglave cena električne energije na evropskim berzama već danima su tema svih medija, što je već počelo da se odražava i na domaće tržište, ili makar kao vesnik povećanja struje u narednoj godini. Snabdevači su ti koji prodaju krajnjim kupcima struju svuda u Evropi, pa i u Srbiji u kojoj je izdato 63 licenci za snabdevanje električnom energijom.

Cene električne energije za domaćinstva su regulisane i određuje ih Agencija za energetiku. Cene za domaćinstva ostaju nepromenjene i najniže su u Evropi. Što se tiče privrede, Elektroprivreda Srbije (EPS) posluje na otvorenom tržištu električne energije u Srbiji kao samo jedan od 63 licencirana snabdevača. Zahvaljujući konkurentnim cenama, pouzdanosti i sigurnosti snabdevanja, nepromenljivošću ugovornih uslova, EPS ima tržišni udeo u prvoj polovini 2021. godine veći od 97 odsto“, rečeno je za Biznis.rs u EPS-u.

Kako su naveli naši sagovornici, cene električne energije za kupce na komercijalnom tržištu određuju se u skladu sa kretanjima na berzama, ali i na osnovu drugih parametara.

„Cena u momentu ugovaranja zavisi od trenutnih prilika na tržištu, tako da se kupac može suočiti i sa nižim i sa višim cenama u odnosu na prethodni ugovor. Kupac u svakom trenutku može promeniti snabdevača, ako mu uslovi ne odgovaraju“, obrazložili su sagovornici iz EPS-a.

Tehnički direktor srpske berze električne energije SEEPEX, Dejan Stojčevski, objasnio je za Biznis.rs da ne rade svi licencirani snabdevači na našem tržištu, već da ih ima desetak koji bave snabdevanjem i oni pokrivaju trenutno samo jedan odsto potrošnje, što je, kako kaže, zanemarljiva količina.

Zgrada elektroprivrede Srbije
Foto: Tanjug

„Većina, odnosno 99 procenata potrošnje snabdeva EPS snabdevanje, što na slobodnom tržištu, što za nas kao domaćinstva i za male kupce. Ugovori su obično na godinu ili dve, mislim ih da nijedan snabdevač ne daje na više godina, upravo zbog ovih promena cene“, istakao je on.

Dodao je da se ugovori najčešće potpisuju na godinu dana sa krajnjim kupcima (privreda, industrija, usluge).

„Domaćinstva imaju regulisanu cenu i tu nikome ne pada na pamet da ide, jer imamo ubedljivo najjeftiniju električnu energiju u Evropi, koja je ispod svake tržišne cene i to se ne dira. Dakle, ovde govorimo samo o trgovini, odnosu između snabdevača i industrije. Tokom godine industrija sklapa ugovor za narednu godinu. Najjeftinije cene su uvek u martu i aprilu i tada se u suštini sklapa ugovor za narednu godinu. Ko je u tim mesecima sklopio ugovor nema nikakvih problema sa povećanjem cena koje se sada dešava“, naglasio je naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, ipak ne sklapaju svi ugovore tokom ta dva meseca, a najgore je to uraditi u poslednjem kvartalu.

„Ko god je čekao ovaj trenutak, stvarno je u velikom problemu, jer cene nikad nisu bile ovako visoke otkako ja radim. Problem nije to što su cene trenutno tolike, već je poenta da su to signali koji vam kažu kakva će cena biti naredne godine. Taj signal gledaju ti snabdevači i niko ne može da da cenu ispod one koja se prognozira. A ko daje generalno tu neku referentnu cenu? Daju Nemci jer imaju najlikvidnije tržište i kretanje cena fjučersa u Nemačkoj određuje praktično kretanje cena u celoj Evropi“, naveo je Stojčevski.

Kako kaže, reč je o veleprodajnom tržištu, gde je cena 148 evra po MWh, na šta se za naše tršište dodaje još oko 10 evra razlike.

„U ovom trenutku je cena struje za narednu godinu negde oko 158 evra, što je jako visoka cena. Pre pandemije se kretala negde između 50 i 55 evra, pa je ovo veliki udar na privredu i industriju. Naravno, ovo je malo veštačka cena izazvana zaista nenormalnim povećanjem cena gasa, koja će se stabilizovati, ali tek naredne godine“, istakao je tehnički direktor SEEPEX-a.

On je obrazložio proceduru, a za nju treba uzeti u obzir, kako kaže, da se cena električne energije menja svakog dana.

„Za dugoročne ugovore je bitno kako se kreće cena fjučersa, jer to i snabdevači gledaju i jednostavno daju ponude krajnjim kupcima. Zašto nije ostala jeftinija struja? Pa zašto bi iko davao jeftiniju cenu električne energije, kad je ta cena na tržištu? Dakle, svi prate jedni druge i svi prate tržišne cene“, napominje Stojčevski.

Tehnički direktor SEEPEX-a ocenio je da je u pitanju problem koji će postojati do aprila sledeće godine, za šta će, smatra on, vrlo brzo morati da se nađe rešenje, jer je „velika panika svuda, u celoj Evropi, a ne samo u Srbiji, pošto je privreda u problemu“. U tu svrhu osnovana je radna grupa koja radi na pronalasku solucije.

  • Ljubinka

    9.10.2021 #1 Author

    Ne znam zašto nemam poverenje u ovu tvrdnju 🙄

    Odgovori

  • Anna

    9.10.2021 #2 Author

    Cena i treba da bude najniža jer su i platežne moći naroda najniže u Evropi.

    Odgovori

  • Milovan94

    9.10.2021 #3 Author

    Bar nešto da ne poskupi.

    Odgovori

  • Ja

    9.10.2021 #4 Author

    Kakav standard, takve su I cene

    Odgovori

  • Tina

    9.10.2021 #5 Author

    Sjajno

    Odgovori

  • strelac

    10.10.2021 #6 Author

    Mene zanim zasto u Vojvodini jeftina tarifa pocinje u 23 a u ostalim delovima Srbije u 24?

    Odgovori

  • Baba u najavi

    10.10.2021 #7 Author

    I ovako je preskupa u odnosu na standard… Taman posla da bude skuplja!

    Odgovori

  • Mara

    10.10.2021 #8 Author

    Ostaće nepromenjena 🤔

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...