Umeren rast cena u SAD u septembru

Američka inflacija ostala nepromenjena na 3,7 odsto

Svet

12.10.2023 16:19 Autor: Vladimir Jokanović 2

Američka inflacija ostala nepromenjena na 3,7 odsto Američka inflacija ostala nepromenjena na 3,7 odsto
Indeks potrošačkih cena u SAD porastao je 3,7 odsto u odnosu na septembar prošle godine, pokazao je izveštaj objavljen u četvrtak. To je nepromenjena... Američka inflacija ostala nepromenjena na 3,7 odsto

Indeks potrošačkih cena u SAD porastao je 3,7 odsto u odnosu na septembar prošle godine, pokazao je izveštaj objavljen u četvrtak. To je nepromenjena vrednost u odnosu na prošli mesec i nešto više od 3,6 odsto koliko su predviđali ekonomisti. Američki potrošači doživeli su u septembru umerena povećanja cena.

Nagli porast cena goriva je usporen u septembru, jer su cene benzina porasle za 2,1 odsto u odnosu na prethodni mesec. To je usledilo nakon skoka cena za 10,6 odsto u avgustu. Cene benzina bile su za tri odsto više nego godinu dana ranije, prenosi New York Times.

Osnovna inflacija u SAD, koja isključuje nestabilne cene hrane i energije i koje Federalne rezerve pažljivo prate dok razmatraju promene kamatnih stopa, ostala je visoka. Osnovne cene porasle su za 0,3 odsto u septembru, nakon porasta od 0,2 odsto tokom leta.

Godišnja inflacija osnovnih cena ipak se smanjila sa 4,3 u avgustu na 4,1 odsto u septembru, prenosi USA Today. Godišnja inflacija značajno je usporila nakon što je u junu prošle godine dostigla maksimalnu vrednost za poslednje četiri decenije, 9,1 odsto. Posle naglog pada inflacije na tri odsto u prvoj polovini tekuće godine, porasli su troškovi nekih dobara i usluga podstičući godišnji rast.

Cene artikala kao što su polovni automobili i nameštaj su pale jer su rešeni problemi u lancu snabdevanja povezani sa pandemijom. S druge strane poskupljuju iznajmljivanje i popravke automobila, kao i njihovo osiguranje.

Analitičari Barclays banke ocenjuju da će inflacija pasti na 3,3 odsto u decembru i na 2,6 odsto na kraju iduće godine. Kada je reč o baznoj inflaciji očekuje se da će porast cena pasti na 3,7 odsto na kraju godine i 2,8 odsto na kraju 2024. godine. Barclays očekuje da će Fed još jednom povećati svoju ključnu kamatnu stopu ove godine.

Tagovi
INFLACIJA SAD
  • tamara71

    12.10.2023 #1 Author

    Sve je to lepo ako ne budu primorani da spustaju naglo kamatnu stopu kao sto bond market predvidja

    Odgovori

  • SENSEI

    13.10.2023 #2 Author

    Inflacija je na sve strane pa čak i preko bare se to oseća

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...