Revidirani podaci o rastu cena

Bazna inflacija u SAD viša od očekivane

Svet

13.9.2023 15:33 Autor: Vladimir Jokanović 2

Bazna inflacija u SAD viša od očekivane Bazna inflacija u SAD viša od očekivane
Takozvana supercore (superbazna) stopa inflacije, koja obračunava cene osnovnih usluga, isključujući stanovanje, porasla je u Sjedinjenim Američkim Državama za 0,37 odsto u avgustu na... Bazna inflacija u SAD viša od očekivane

Takozvana supercore (superbazna) stopa inflacije, koja obračunava cene osnovnih usluga, isključujući stanovanje, porasla je u Sjedinjenim Američkim Državama za 0,37 odsto u avgustu na mesečnom nivou, što je najviše od marta.

Ova mera bila je u fokusu kreatora politike američkog Feda i predstavlja loš podatak za ekonomiju SAD.

Godišnja stopa inflacije dostigla je 4,3 odsto. Ukratko, rast cena je još uvek iznad očekivanja Federalnih rezervi.

Kada je reč o energiji, njene cene porasle su između 5,6 i 10,5 odsto, dok su avionske karte poskupele za 4,9 procenata. Istovremeno, cene polovnih vozila pale su za 1,2 odsto, prenosi Bloomberg. Prosečna nedeljna zarada u avgustu porasla je za 0,3 odsto.

Reagujući na nove podatke, vrednost fjučersa akcija sa liste S&P 500 opala je za 0,3 odsto. Dvogodišnji prinosi trezora, koji su najosetljiviji na neposredne poteze Feda dostigli su pet odsto, dok je dolar ojačao za 0,2 procenta.

Navedeni podaci predstavljaju razočaranje za većinu ekonomskih prognostičara, koji nisu očekivali rast mesečne inflatorne stopa za više od 0,3 odsto. Ujedno, povećani su izgledi za podizanje kamatne stope Feda u novembru i decembru.

Biro za statistiku rada navodi poskupljenje stanarina, osiguranje motornih vozila, medicinsku negu i ličnu negu kao glavne usluge koje su poskupele, dok su pojeftinile usluge prenoćišta i rekreacije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...